Zeman je nekulturní, to je to celé, čílil se na Primě Pospíšil. Naštvaný Veleba na něj vytáhl "kultivovaný" titulek s idiotem a Ovčáček to dorazil

08.11.2015 12:18

V nedělní Partii televize FTV Prima létaly blesky. Proti sobě totiž zasedli europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, senátor Jan Veleba (SPO) a mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Ten v pořadu zdůrazňoval, že prezident naslouchá českým občanům a klaní se pouze Praze, nikoli Pekingu či Moskvě. Veleba zavzpomínal na akci Ztohoven a Pospíšil kontroval Zemanovým skandálem, který by si kupříkladu v Německu nikdo nedovolil.

Zeman je nekulturní, to je to celé, čílil se na Primě Pospíšil. Naštvaný Veleba na něj vytáhl "kultivovaný" titulek s idiotem a Ovčáček to dorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu partie byli Jiří Ovčáček, Jan Veleba a Jiří Pospíšil

„Já tady nechci někoho lacině kritizovat. Pana prezidenta lze pochválit za to, že jezdí po českých krajích a komunikuje se zastupiteli a s občany. To je tradice, kterou založil už Václav Klaus, a je dobře, že v ní prezident Zeman pokračuje,“ připustil Pospíšil. Veleba marně hledal něco, co by prezidentovi vytkl. „Netahejte to ze mě,“ bránil se moderátorce. Snad jen v otázce eura se spolu poněkud liší. Ani Jiří Ovčáček nenašel nic, v čem by se názorově rozcházel.

Veleba následně prohlásil, že média začala dělit společnost, když Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby. Není to tedy prezident, kdo štěpí společnost. Pospíšil s tímto pohledem zásadně nesouhlasil. „Viníkem je prezident, v tom se lišíme,“ udeřil Pospíšil. Stačí se podívat, jak vstupuje do konfrontace s rektory a ponižuje vysokoškolské vzdělání. Měl by ho spíše vyzdvihovat. „Miloš Zeman je typ člověka, který má konfrontační styl a potřebuje se proti někomu vymezit,“ doplnil europoslanec s tím, že prezident takto upevňuje své voličské jádro.  

Ukázala to ostatně i kauza Ferdinanda Peroutky. Prezident se sice omluvil, že domnělý článek Peroutky „Hitler je gentleman“ nenašel, ale neomluvil se za dehonestaci Peroutky. Tak situaci vnímá i vnučka slavného novináře, žádá omluvu, ale podle Ovčáčka se jí velmi pravděpodobně nedočká. „Já to nepředpokládám,“ konstatoval mluvčí.

Podle Ovčáčka si musíme uvědomit, že na setkání s prezidentem chodí tisíce lidí, a když se shromáždění snaží narušit jeden člověk, nesmí se divit, že se to lidem, kteří chtějí s prezidentem opravdu diskutovat, nelíbí. V této souvislosti si rýpl také do týdeníku Respekt, který „vytáhl“ na světlo kauzu ženy, jež na prezidenta křičela a dalšími občany byla umlčována. „Byl jsem u toho, na rozdíl od médií, která to vytáhla o několik týdnů později docela účelově. Narážím tím na týdeník Respekt. Proto poukazuji na agresivitu pražské kavárny,“ poznamenal Ovčáček.

Pospíšil přesto trval na tom, že prezident štěpí společnost a dělá chybu, když útočí na své odpůrce. Jako prezident by přitom měl kultivovat politickou kulturu  u nás. V tu chvíli se ozval rozčílený Veleba. „Já bych připomněl, že se prezident vracel z Číny a jedny noviny přinesly titulek ‚Užitečný idiot se vrací‘. Byly to Lidové noviny Andreje Babiše. Takhle prosím vypadá kultivace politické kultury,“ kroutil hlavou senátor. Neodpustil si poznámku i k tomu, že aktivisté ze Ztohoven odstranili standartu prezidenta republiky, čímž zaútočili na český stát, nikoli na prezidenta Zemana. Ovčáček k tomu dodal, že standarta zmizela v době, kdy probíhala akce Masarykova vatra, vzpomínková akce na prvního československého prezidenta. „Já bych jen rád poznamenal, že se této akce zúčastnil i Karel Schwarzenberg (TOP 09),“ uzavřel téma mluvčí prezidenta.

Prezident rozhodně není radikální, hájili hlavu státu Veleba s Ovčáčkem. Pospíšil reagoval...

Následně došlo na téma uprchlické krize. Veleba s Ovčáčkem se shodli na tom, že Zeman v této krizi nevystupuje nijak ostře. Jen pojmenovává věci pravými jmény, čímž vlastně bere prostor extremistům.

„Hlava státu používá populistické výroky,“ kontroval Pospíšil s tím, že varovat před nadvládou muslimského práva šaría v Česku je naprostý nesmysl. „Výroky pana prezidenta např. ve vztahu ke Karlu Schwarzenbergovi, kterému vzkázal, ať si uprchlíky vezme na Orlík. Kdyby totéž vzkázal německý prezident Gauck kancléřce Merkelové, tak by z toho byl obrovský skandál. To je ten rozdíl politické kultury. O tom to celé je,“ rozčílil Pospíšil.

Ani tady Ovčáček nesouhlasil. Zopakoval, že prezident jen pojmenovává věci pravými jmény, čímž se také snaží bránit rozkolu v EU. Řada států Unie totiž veřejně tvrdí něco, co odporuje realitě. A prezident na to upozorňuje ve shodě s prezidenty Maďarska, Polska, ale třeba také Chorvatska. Mluvčí prezidenta doplnil, že na 17. listopad není v plánu, že by prezident vystoupil na stejném pódiu se šéfem iniciativy Islám v ČR nechceme. Dojde pouze k tomu, že se prezident Zeman a odpůrci islámu objeví ve stejný den na Albertově. Takže se možná setkají, spíše náhodou.

Hosté se bavili také o kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi a poradci prezidenta Martinu Nejedlém. Ovčáček a Veleba se shodli na tom, že je v pořádku, aby byl kancléřem, dokud se definitivně nerozhodne o tom, zda získá bezpečnostní prověrku nebo ne. Pospíšil si posteskl, že tak zřejmě problematický kancléř zůstane ve funkci až do konce funkčního období Miloše Zeman.

Vzpomněl také na poradce prezidenta Martina Nejedlého, který byl přítomen jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, zatímco český velvyslanec Vladimír Remek zůstal za dveřmi. Podle Pospíšila je to problém, který narušuje desítky let vládnoucí zvyklosti při mezistátních jednáních. Ovčáček se této kritice vysmál. „To je problém pro česká média, která se tím zabývají a všude hledají nějaký problém,“ neodpustil si mluvčí hlavy státu. Ruská strana s tímto postupem prý souhlasila.

Zeman se klaní Praze, zdůrazňoval Ovčáček

V pořadu již jednou padla zmínka o návštěvě prezidenta Zemana v Číně a hosté se k tématu před kamerami ještě vrátili. Pospíšilovi se ani trochu nelíbí, že se prezident servilně choval k čínské komunistické vládě. To neznamená, že by kritizoval ekonomickou diplomacii. „Ale kvůli ní není třeba poklonkovat druhé straně,“ shrnul svůj postoj Pospíšil.

„Pokud jde o lidská práva, ty předchozí garnitury o nich sice hodně mluvili, ale výsledek? Nula,“ rozčílil se. Ohradil se také proti výroku, že Zeman někomu poklonkuje. „Pokud se pan prezident někomu klaní, tak to není Pekingu nebo Moskvě, ale Praze." Veleba v této souvislosti zdůrazňoval, že prezident Zeman otevřel ekonomickou diplomacii směrem na východ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…