Zeman je podělaný z trenek, z Hradu dělá pevnost, psal Schwarzenberg. Ovčáček jej obvinil ze lži

07.03.2016 22:15

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si posteskl, že se chtěl v neděli podívat do sídla českých králů i prezidentů. A spatřil něco smutného. Neviděl otevřené sídlo hlavy státu, jak jsme ho znali posledních 25 let, ale takřka pevnost připravující se na urputný boj. Sídlo hradního pána, který je „podělán z trenek“. Slova někdejšího ministra zahraničí obratem okomentoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Došlo na lži a pozvánku na Hrad.

Zeman je podělaný z trenek, z Hradu dělá pevnost, psal Schwarzenberg. Ovčáček jej obvinil ze lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu partie byli Jiří Ovčáček, Jan Veleba a Jiří Pospíšil

„Včera jsem se chtěl podívat na Pražský hrad a opravdu mě něco zarazilo. Zátarasy, jako kdyby se na Hrad chystal útok tanků, osobní kontroly, krátce a dobře, Hrad je opět uzavřen a vypadá opravdu jako obléhaná pevnost, nikoliv jako otevřené sídlo hlavy státu, jak jsme to zažívali v posledních pětadvaceti letech. Vracíme se velmi rychle do minulosti, ovšem pouze nedávné,“ napsal Karel Schwarzenberg na sociální síti Facebook.

Už od babičky s dědou Schwarzenberg slyšel, že císař pán jezdil do své kanceláře v otevřeném kočáře. A jezdil na čas. Od rodičů pak věděl, že zakladatel státu T. G. Masaryk jezdil na koni a chodil na Vinohrady pěšky, na posezení s Karlem Čapkem a dalšími intelektuály. Sám Schwarzenberg pak zažil první léta Václava Havla na Hradě a dobře ví, že první porevoluční prezident chtěl, aby byl Hrad co nejvíce otevřen veřejnosti. A snažil se o to.

„Ale nikdy jsem ještě neviděl, že by někdo byl naopak podělán strachem ze spodků či trenek, a z tohoto důvodu opevnil své sídlo. Zvláštní to doba a zvláštní to lidé dnes na Hradě,“ uzavřel čestný předseda TOP 09.

Na tato slova zareagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Slova exministra zahraničí označil za lež, ke které se uchylují odpůrci prezidenta Miloše Zemana. Že je to lež, lze snadno prokázat. „Karel Schwarzenberg lže. Hrad je samozřejmě pro veřejnost otevřen,“ odpověděl v nepřímo vedené rozmluvě se Schwarzenbergem Zemanův mluvčí. Svědčí o tom ostatně fakt, že jen v neděli navštívilo Hrad na 18 tisíc lidí. „Antizemanovská kampaň dosáhla nové mety. Otevřeně se v ní používají lži,“ shrnul Ovčáček. Aby svá slova dokázal, pozval Schwarzenberga na Hrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …