Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí

20.10.2014 13:44

Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že se v Česku „dříve či později" prolomí limity těžby uhlí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. Řekl to po své dnešní návštěvě tripartity. Ta by měla o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat 1. prosince. Po prolomení limitů volají odbory. Podle zaměstnavatelů je nutné brát ohled na obyvatele oblastí, kde by se mohlo těžit.

Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident se starostkou Chropyně Věrou Sigmundovou

„Dříve nebo později k prolomení limitů dojde. Sám bych podporoval krajské referendum, tedy v rámci celého Ústeckého kraje. Zda a kdy k tomuto závěru dojde (prolomení limitů), si netroufám odhadovat. Myslím, že to bude dříve než později," řekl Zeman. Společného jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů se účastnil už podruhé.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) otázku prolomení limitů bude řešit energetická koncepce a surovinová politika státu. Tripartita materiál projedná na svém prosincovém zasedání, na přelomu roku o něm pak rozhodne vláda.

Pro prolomení limitů jsou odbory

O prolomení limitů usilují odbory. „Ano, budeme jednoznačně požadovat prolomení limitů. Infrastruktura je na to připravena," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj je potřeba při rozhodování brát v potaz i to, že ústecký region je postižený dlouhodobou nezaměstnaností. Míní, že vývoj ekonomiky bude záviset i na spalování uhlí.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka je ale potřeba brát ohled na obyvatele oblasti. „Je velký rozdíl prolamovat limity tam, kde nikdo nebydlí, nebo v Jiřetíně," podotkl Hanák. Ve volbách v Horním Jiřetíně nyní zvítězila sdružení, která nechtějí prolomení limitů a budou usilovat o zachování obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…