Zeman je pro pevné stanovení času hlasování Sněmovny o EET

09.02.2016 14:30

Prezident Miloš Zeman podpořil pevné stanovení dne a času, kdy bude Poslanecká sněmovna hlasovat o zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Omezí to dlouhé obstrukce opozice, které dosud projednávání zákona provázely. Koalice na konci ledna prosadila, aby se hlasovalo ve středu 10. února v 11:00. Opozice to považuje za protizákonné. Zeman dnes na setkání se středoškoláky z Klatov dlouhé obstrukce odsoudil. Míní, že případnou ústavní stížnost opozice soud zamítne.

Zeman je pro pevné stanovení času hlasování Sněmovny o EET
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jeden ze studentů se prezidenta ptal na jeho názor na chování poslanců, na jejich vzájemné vyhrožování Ústavním soudem při projednávání zákonů a podobně. "Mohu se k této kritice Poslanecké sněmovny vřele připojit, protože si myslím, že obstrukce jsou nástrojem hlupáků. Lidí, kteří nemají argumenty," řekl prezident asi dvěma stovkám studentů zemědělské a potravinářské školy, gymnázia a obchodní akademie. Podle něj se i nejgeniálnější a nejhlubší myšlenka dá vyjádřit v prvních pěti minutách.

"Jsem pro nikoliv úpravu jednacího řádu, protože i ten můžete zablokovat obstrukcemi - jednací řád, jak známo, je zákon. Ale jsem pro postup, který zřejmě teď bude zvolen - to znamená, že bude stanovena pevná hodina, kdy se o zákonu ve třetím čtení bude hlasovat," řekl prezident. Když se bude někdo dál domáhat další diskuse, bude jasné, že se už k tématu mluvilo desítky hodin a že je načase vyjádřit většinovou vůli. I kdyby se opozice obrátila k Ústavnímu soudu pro porušení jednacího řádu, podle Zemana by nemusela uspět. "Opozice neví, že už existuje precedens, takzvaný judikát Ústavního osudu, který říká, že sice demokracie je právo menšiny, ale že menšina nemá právo obstrukcemi tyranizovat většinu," řekl studentům.

Koalice už dříve při projednávání zákona o EET prosadila omezení řečnické doby poslanců, kteří se řádně hlásí do debaty, nejvýše na dvakrát deset minut.

Zavedení EET patří mezi stěžejní projekty vládní koalice. O efektivní kontrole vykazovaných tržeb z maloobchodního prodeje zboží a služeb hovořila již koaliční smlouva z prosince 2013 i o dva měsíce později přijaté programové prohlášení vlády. Podle vlády má evidence omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům a narovnat tak podmínky mezi podnikateli platícími daně, a těmi, kteří je neplatí. Proti zavedení EET ostře vystupují pravicoví politici, podle kterých znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…