Zeman je sociálním demokratem, jako já jsem černochem. Ptali jsme se sociálních demokratů, zda by ČSSD měla podporovat Zemana, jak navrhl Chovanec. No a takhle to tedy dopadlo...

12.10.2016 15:45

ANKETA První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec pro Novinky.cz řekl, že by si přál, aby mezi ČSSD a prezidentem Zemanem panovaly korektní vztahy. V zájmu ČSSD podle něj je, aby zavládla oboustranná vstřícnost. Osobně by podpořil kandidaturu Zemana na Hrad, vnímá ho jako sociálního demokrata a mezi ČSSD a Zemanem podle něj může být synergie.

Zeman je sociálním demokratem, jako já jsem černochem. Ptali jsme se sociálních demokratů, zda by ČSSD měla podporovat Zemana, jak navrhl Chovanec. No a takhle to tedy dopadlo...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s premiérem v Novém Jičíně

„Pan prezident Zeman je prezident vzešlý z ČSSD. Já ho považuji za levicového prezidenta. Mám s ním korektní vztahy. Osobně bych si přál, aby takto korektní vztahy panovaly i mezi panem prezidentem a celou sociální demokracií. Je asi na debatu, jakým způsobem dál komunikovat s panem prezidentem. Ale je v zájmu ČSSD, aby zavládla oboustranná vstřícnost,“ řekl Chovanec.

„Osobně bych prezidenta Zemana podpořil. Měli bychom si sednout a najít rozumnou komunikační linku s Pražským hradem. Vnímám prezidenta Miloše Zemana jako sociálního demokrata. Myslím si, že je škoda nevyužít synergii pro další volební souboje,“ odpověděl Chovanec na dotaz, zda by měla ČSSD Zemana podpořit na Hrad.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků (členů vlády, poslanců, senátorů, europoslanců) ČSSD, co si o slovech Chovance myslí. Většina z nich míní, že korektní vztahy jsou potřeba, pokud jde ale o podporu na Hrad, jsou o dost zdrženlivější.

Zeman podporuje ANO a SPO...

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka na dotaz neodpověděl.

„Přestože se pokaždé úplně shodneme, dovolím si tvrdit, že s prezidentem dokážeme už dnes fungovat synergicky. O korektní vztahy stojím rozhodně i do budoucna,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Vedení ČSSD se od lánské schůzky snaží narovnat své vztahy s panem prezidentem Zemanem a bylo by prospěšné pro obě strany, kdyby spolupracovaly. Nicméně pan prezident svými postoji a neustálými osobními útoky či invektivami vůči současnému vedení sociální demokracie ukazuje, že jeho zájem neleží v podpoře ČSSD či obecně levice v naší zemi, ale směřuje k podpoře politických podnikajících subjektů, jako jsou ANO 2011 či Zemanova SPO. Pokud by se podařilo přesvědčit pana prezidenta o nutnosti podporovat sociálně demokratickou budoucnost České republiky, byl bych tomu velmi rád a tuto snahu bych podporoval,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„To, co dnes řekl Chovanec, jsem říkala dávno před prezidentovou první volbou, a protože jsem Miloše Zemana již tehdy vnímala jako jediného levicového vhodného kandidáta na Hrad, podpořila jsem ho tehdy jako jedna z mála již před prvním kolem veřejně. Můj rovný postoj se však tehdy vůbec nelíbil vedení ČSSD a také jsem za něj postupně zaplatila v konečném důsledku vypuzením z vedení strany a nakonec i ze strany. Dnes ČSSD vlastně ústy Milana Chovance objevuje Ameriku!“ říká poslankyně Marie Benešová, která je členem poslaneckého klubu ČSSD, ale již není členkou strany.

ČSSD se může nepodporou Zemana odcizit svým voličům...

„Názory Milana Chovance jsou mi blízké. V zájmu ČSSD je zlepšit vztahy s prezidentem. Pokud ČSSD nevygeneruje srovnatelně silného kandidáta, jako je současný prezident, tak podporu Miloše Zemana z pozice levého středu považuji za logickou a přirozenou. A to i přes řadu mediálních výstřelků a kontroverzností Miloše Zemana, se kterým sice nejsem osobně zcela na stejné vlně, ale respektuji ho jako svérázného levicového politika. Pokud vedení ČSSD nepředloží veřejnosti osobnostně silného kandidáta na prezidentský post, tak by mělo najít odvahu podpořit Miloše Zemana, jinak hrozí riziko, že se ČSSD může odtrhnout od své voličské základny. To by sociální demokracii zcela jistě poškodilo před volbami do sněmovny,“ vysvětluje poslanec Richard Dolejš.

„V tomto ohledu by ČSSD nepomohlo ani rozšíření politické orientace směrem k politickému středu. Tato voličská základna je nejistá a hrozila by ztráta tradičních voličů levého středu, které svou populistickou jednoduchou rétorikou přetahuje na svou stranu Andrej Babiš. ČSSD by měla hledat cestu ke znovuzískání těchto tradičních voličů a pak se samozřejmě soustředit i na oslovení čistě centristicky orientovaných voličů. Jisté je, že výběr kandidátů na prezidenta ovlivní výsledek voleb do sněmovny. V tomto ohledu jsou slova Milana Chovance namístě,“ dodal Dolejš.

Prezident Zeman je sociálním demokratem, stejně jako asi já jsem černochem

„Prezident Zeman je sociálním demokratem, stejně jako asi já jsem černochem. Naopak Zeman již mnohokrát v minulosti prokázal, že jeho cílem ČSSD je ublížit. Z tohoto důvodu jsem já Miloše Zemana nevolil a v případě jeho opětovné kandidatury také nebudu,“ uvedl poslanec Ladislav Šincl.

„Je to jistě zajímavý a pragmatický názor, i když by mělo být samozřejmostí, že žádná demokratická strana s demokraticky zvolenou hlavou státu neválčí. Natož pak strana vládní. A mělo by to platit recipročně. Ale pan Chovanec je naším prvním místopředsedou. A je pragmatikem. Takže jistě ví, že jen toto ČSSD nezachrání. Je mi líto. Po druhých projetých volbách bych očekával od vedení uznání osobní odpovědnosti a sebereflexi. Včetně těch, kteří si je tak poměrně laxně na, co se týče počtu delegátů, širokém sjezdu zvolili. Nechápu, proč rebely a potížisty jsme nazývání právě my, kteří na chybný program a styl opakovaně upozorňovali. Změn prostě musí být více. Včetně personálních na místech nejvyšších. Jde-li o věc, a ne o koryta. Ale nemohu se ubránit dojmu, že b) je platné. A to je cesta do pekel. Škoda pak nejstarší standardní politické strany v Čechách. Mělo by jí jít o voliče. Včetně střední třídy, zaměstnanců, živnostníků, podnikatelů. Mělo by jí jít o české zájmy, armádu, ne toliko o trafiky v Bruselu pro pár vyvolených, i když chápu, že právě oni tam budou vítáni. Škoda,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

„S tímto názorem ministra Chiovance souhlasím. Podle mne bylo chybou, že ČSSD při první prezidentské volbě Zemana nepodpořila. Bohužel, takto se naše strana chová ke každému svému členovi o to víc k bývalému, který ji již nemůže přinést užitek. Pak se diví, že tito lidé ztrácejí zájem o spolupráci či další podporu ČSSD. Navíc tím vytváří ČSSD mnoho nových nepřátel. Je proto smutné, že ČSSD tuto chybu opakuje stále a stále,“ říká senátor Miloš Malý.

„K tomu, co řekl Milan Chovanec o Miloši Zemanovi a ČSSD, není co dodat. Absolutně souhlasím. Totéž jsem řekl v několika rozhovorech také. Vzájemné vztahy jsou zcela zbytečně vyhrocené,“ reagoval poslanec Stanislav Huml.

Zeman postavil ČSSD na nohy...

„Přál bych si korektní vztahy mezi všemi politiky, nejen mezi prezidentem Zemanem a ČSSD. Kandidaturu na prezidenta budeme řešit v rámci celostranického referenda,“ říká poslanec Jan Birke.

„S názorem pana Chovance můžu jedině souhlasit. Pan prezident byl jedním z těch, kteří v devadesátých letech postavili ČSSD na nohy, a udělal z ní hybnou politickou sílu. Názory pana prezidenta jsou mi blízké a jsou blízké i většině voličů ČSSD. Domnívám se, že bychom místo žabomyších válek měli usednout k jednomu stolu a mluvit spolu jinak než skrz média. Pokud by byla vůle na obou stranách, nebránil bych se, kdyby Miloš Zeman po čase kandidoval znovu pod hlavičkou ČSSD,“ řekl poslanec Adam Rykala.

„V tom se s ministrem Chovancem shodnu. Osobní antipatie některých sociálních demokratů by měly jít stranou. Programová shoda je vysoká a navazující synergie může být zajímavá. Nevidím zatím žádného rovnocenného kandidáta, nejen pro ČSSD, ale obecně, který by měl na souboj s ním. To říkám i přesto, že jsem si vědoma toho, že prezident má už svůj věk a právo i na odpočinek,“ říká poslankyně Pavlína Nytrová.

Jsem rád, že to Milan Chovanec takto srozumitelně řekl...

„S názorem Milana Chovance, jak jej prezentoval dnes na Novinkách.cz, souhlasím,“ odpověděl senátor Vladimír Plaček.

„Souhlasím s Milanem Chovancem ve věci oboustranně korektních vztahů s prezidentem a podpory jeho kandidatury na Hrad. Jsem přesvědčen, že v zájmu naší strany byl to byl krok správným směrem,“ míní poslanec Pavel Ploc.

„Korektní vztahy mezi prezidentem republiky a vládní stranou by měly být každopádně, ať je v uvedených pozicích kdokoli,“ myslí si senátor Miroslav Nenutil.

„Jsem rád, že to Milan Chovanec takto srozumitelně řekl. Tento názor jsem zastával a budu jej stoprocentně podporovat,“ sdělil poslanec Jaroslav Foldyna.

ČSSD v prezidentských volbách v roce 2013 podpořila Miloše Zemana až ve druhém kole, i když Jiří Dienstbier podpořil Karla Schwarzenberga. V roce 2003 nebyl kvůli ČSSD Zeman zvolen prezidentem, ačkoli zvítězil ve vnitrostranickém referendu, a prezidentem se stal Václav Klaus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…