Zeman jednal s manažery čínské státní firmy CITIC Group, řešily se její investiční plány na českém území

18.04.2018 20:40

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jednal se zástupci čínské státní firmy CITIC Group. Schůzky se účastnili i předseda představenstva holdingu Čchang Čen-ming a další šéfové nejvýznamnějších firem holdingu, informovala ČTK. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že se jednalo o investičních plánech společnosti CITIC Group v České republice.

Zeman jednal s manažery čínské státní firmy CITIC Group, řešily se její investiční plány na českém území
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Firemní delegaci k Zemanovi doprovodila čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. ČTK informovala o tom, že firma CITIC Group by se měla stát akcionářem skupiny CEFC Europe, v jejímž čele stojí Jaroslav Tvrdík. Ve čtvrtek prý bude čínská delegace jednat i s premiérem Andrejem Babišem.

Schůzka trvala zhruba hodinu. Jednání se zúčastnilo kolem patnácti lidí, kromě Tvrdíka se jí účastnili například kancléř prezidenta Vratislav Mynář nebo Zemanův poradce Martin Nejedlý. Hospodářské noviny napsaly, že zástupci CITIC Group již jednají několik dnů v Česku se zástupci všech firem, ve kterých získala CEFC podíl.

Českou republiku si CEFC před časem vybrala coby sídlo svých evropských aktivit. V Česku již koupila podíly v několika firmách, a to například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur.

Zprávy o přesunech mezi CEFC a CITIC Group byly zveřejněny poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga, který je aktuálně vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona. CEFC v prohlášení uvedla, že odejde z jejího vedení i z akcionářské struktury. Spojení obou firem dosud dojednáno nebylo a dokončení obchodu pravděpodobně zabere několik měsíců.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…