Zeman jednal v Abú Dhabí s korunním princem a otevřel ambasádu

12.02.2015 10:20

Prezident Miloš Zeman se první den své návštěvy v Abú Dhabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, sešel s korunním princem, šejchem Mohamedem bin Zayed Al Nahyanemem. Probírali spolu téma boje proti terorismu a česká hlava státu velmi ocenila, že se Spojené arabské emiráty zapojily do boje proti Islámskému státu. Zeman také otevřel novou budovu zastupitelského úřadu České republiky.

Zeman jednal v Abú Dhabí s korunním princem a otevřel ambasádu
Foto: Hana Brožková (KPR)
Popisek: Prezident Miloše Zeman s šejchem Mohamed bin Zayed Al Nahyanem, korunním princem Abu Dhabí

Prezident Miloš Zeman dnes v Abú Dhabí také otevřel novou budovu českého velvyslanectví. Stěhování do nových prostor v pronajaté vile v prestižní lokalitě bude dokončeno asi za deset dnů.

Zeman společně s velvyslancem slavnostně přestřihl pásku a pracovníkům ambasády popřál, aby se jim na novém místě dařilo a aby sloužilo alespoň stejně dlouhou dobu, jako to dosavadní. České velvyslanectví v SAE působí 25 let. Společně s velvyslancem poté zavtipkoval, že následující sídlo by mohlo být v mrakodrapu, který by vlastnila Česká republika.

Velvyslanectví si našlo nový objekt z kapacitních, bezpečnostních i technických důvodů. V dosavadních místnostech ve výškové budově v centru velkoměsta byly například nevyhovující prostory pro žadatele o víza, chyběla pro ně i veřejná sociální zařízení. Zastupitelský úřad se musel také potýkat například s pravidelným vyplavováním kanceláří z klimatizace na střeše budovy nebo s výpadky elektřiny. Ve výškové stavbě ambasáda zabírala dvě nejvyšší patra.

Pronajatá vila, za kterou Česko ročně podle ministerstva zahraničních věcí zaplatí tři miliony korun, je poblíž královského paláce, sídla korunního prince nebo ministerstva zahraničí.

Dosavadní prostory velvyslanectví jsou podle Zuzany Chrištofové z tiskového oddělení ministerstva zahraničí pro potřeby úřadu malé, a to kvůli konzulární a vízové agendě. V emirátech totiž dlouhodobě pobývá asi 1500 občanů České republiky a roste i počet žadatelů o víza.

Kvůli rostoucímu významu SAE z obchodního, politického i konzulárního hlediska byl zastupitelský úřad na přelomu roku posílen o jednoho diplomata a dva noví úředníci by měli během roku posílit konzulární a vízový úsek. Do nových prostor se přestěhuje i kancelář vojenského přidělence, který dosud sídlil v Kuvajtu. Do SAE se přestěhoval na počátku roku.

Miloš Zeman dále zamíří na podnikatelský seminář Česká republika-Spojené arabské emiráty, večer se pak zúčastní představení v rámci festivalu Qasr Al Hosn a čtvrtý den jeho zahraniční cesty zakončí slavnostní zahájení recepce pořádané velvyslancem České republiky ve Spojených arabských emirátech při příležitosti oficiální návštěvy prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…