Zeman jmenoval Picka ministrem obrany

19.03.2013 11:09

Novým ministrem obrany se stal nestraník a dosavadní první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek. Do funkce ho v úterý na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Pro novou hlavu státu to bylo první jmenování člena vlády. Skončilo tak zhruba tříměsíční období, kdy byl vedením úřadu pověřen premiér Petr Nečas (ODS).

Zeman jmenoval Picka ministrem obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Armádní generál Vlastimil Picek byl jmenován ministrem obrany. Pro Miloše Zemana to bylo první jmenování ministra

Zeman během jmenování prohlásil, že si někdejšího náčelníka generálního štábu váží jako odborníka, který zná problémy svého resortu. "My všichni víme, že v minulých vládádch, ať byly levicové nebo pravicové, ne všechny ministry obrany bylo možné označit za profesionály," podotkl prezident.

O Pickovi se uvažovalo už tři měsíce. Nečas tehdy z Ministerstva obrany v prosinci odvolal po osmi dnech Karolínu Peake, vicepremiérku a členku strany LIDEM. Za tu dobu ale předseda vlády nedokázal najít žádného jiného kandidáta.

Obrana byla tři měsíce bez ministra

Obrana byla bez ministra od konce prosince. Po odchodu Alexandra Vondry (ODS) byla do čela úřadu jmenována předsedkyně koaliční strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake. Krátce po svém nástupu Picka odvolala z funkce náměstka. Podle Nečase měl však bývalý voják být zárukou zachování kontinuity směřování resortu.

Peake s rozhodnutím učinit Picka ministrem obrany nesouhlasí. Podle ní by v čele úřadu neměl usednout bývalý voják. Picek byl donedávna náčelníkem generálního štábu. Podle vicepremiérky je zvláštní, že Nečas porušil princip, který si sám stanovil. Předseda vlády prohlašoval, že do funkce ministra obrany hledá nestranického odborníka, se kterým budou souhlasit všichni tři koaliční partneři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…