Zeman jmenoval dalšího soudce Ústavního soudu. Stal se jím Tomáš Lichovník

19.06.2014 15:33

Prezident Miloš Zeman jmenoval dnes ústavním soudcem Tomáše Lichovníka. Dosavadní prezident Soudcovské unie a místopředseda Krajského soudu v Brně nahradil u Ústavního soudu Michaelu Židlickou, které skončil mandát.

Zeman jmenoval dalšího soudce Ústavního soudu. Stal se jím Tomáš Lichovník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Zeman při dnešním slavnostním jmenování Lichovníkovi poblahopřál a vyjádřil radost nad tím, že do "pestrého souboru ústavních soudců přichází i člověk z praxe". Jako prezident Soudcovské unie Lichovník podle Zemana "zažil i všední, šedivé a nudné dny soudcovského povolání". Prezident proto věří, že v kombinaci s lidmi, kteří se zabývají právní teorií, právě praktik Ústavní soud výrazně obohatí. 

Lichovník se specializuje na občanské právo. Prezidentem Soudcovské unie je od roku 2008. Už dřív uvedl, že se této funkce kvůli jmenování vzdá. Lichovníka jako kandidáta na ústavního soudce schválili senátoři v květnu. Nabídl jim tehdy právě své zkušenosti z osmadvacetileté praxe právníka a dvacetileté soudcovské praxe. 

V květnu Senát souhlasil i s navržením někdejšího člena Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka, prezident ho ústavním soudcem jmenoval minulý týden. Senátoři naopak odmítli advokáta Jiřího Nykodýma, který se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce. 

Lichovníkova předchůdkyně Židlická je odbornice na římské právo. Chystá se vrátit na brněnskou právnickou fakultu. Letos v Ústavním soudu vyprší mandát ještě Ivaně Janů. Skončit má 16. září.


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…