Zeman jmenoval ministry a spustil: Nejste zimní vládou. A pokud někdo říká, že vláda bez důvěry by neměla pracovat na plné obrátky...

13.12.2017 14:41

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevnou vládu Andreje Babiše. Tvoří ji devět nováčků a pět dosavadních ministrů. Babiš zatím pro vládu nemá zajištěnu podporu poslanců. Po skončení ceremoniálu se uskuteční tisková konference prezidenta a premiéra, píše ČTK.

Zeman jmenoval ministry a spustil: Nejste zimní vládou. A pokud někdo říká, že vláda bez důvěry by neměla pracovat na plné obrátky...
Foto: ANO
Popisek: Vláda Andreje Babiše na cestě za jmenováním

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO). Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v dosavadní vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vláda se ještě dnes sejde na prvním jednání, Babiš poté polovinu ministrů uvede do úřadu. Do měsíce musí nový kabinet požádat o důvěru, zatím ji ve Sněmovně zajištěnou nemá.

Na stejných postech budou pokračovat i v nové vládě ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dostanou na starosti nový úřad. Šlechtová převezme obranu, Stropnický se bude starat o českou diplomacii.

Ministryní práce a sociálních věcí Zeman jmenoval Jaroslavu Němcovou, ministryní pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministryní financí Alenu Schillerovou. Vnitro povede Lubomír Metnar, průmysl a obchod Tomáš Hüner, kulturu Ilja Šmíd a školství Robert Plaga. V čele resortu zemědělství stane Jiří Milek, ministrem zdravotnictví bude Adam Vojtěch.

Po jmenování všech ministrů prezident Miloš Zeman krátce promluvil k nové vládě. „Dovolte mi, abych vám poblahopřál k vašemu jmenování,“ oznámil prezident Zeman po jmenování vlády. Devíti nováčkům v této vládě poděkoval za společné fundované rozhovory, které ho prý přesvědčily, že to budou lidé na svém místě. Všem členům vlády zdůraznil, že nejsou jen zimní vládou.

„Že jste zimní vláda? Není to pravda. Chci vás ujistit, že kdyby vaše vláda nezískala důvěru, dám Andreji Babišovi i druhý pokus na sestavení vlády a dám mu tentokrát podstatně více času na vyjednávání ať už o většinové vládě, nebo o vládě menšinové," prozradil Zeman.

Prezident ministry také ujistil, že jsou plnohodnotnými ministry. Nemají sice ještě důvěru Sněmovny, ale Ústava nezná pojem „neplnohodnotná vláda“, takže ministři mohou pracovat na plné obrátky. Pokud někdo říká, že by tato vláda neměla pracovat naplno, dokud nemá důvěru, pak takového člověka vede k tomuto tvrzení buď neznalost, nebo dokonce i zlá vůle.  

Poté na budoucí kabinet apeloval, aby se více zaměřil na investice v ekonomice.

„Hlavně, nenechte se nikým a ničím otrávit. Ať se vám všem daří,“ uzavřel svůj proslov.

Babiš Zemanovi opakovaně děkoval za jmenování. „Dovolte mi, abych vám poděkoval za to, že jste jmenoval novou vládu na základě výsledků voleb. Děkuji vám i za to, že jste ji jmenoval právě dnes, protože zítra budu mít tu čest reprezentovat naši zemi v Bruselu, kde se bude řešit migrace, Brexit a další věci. ... Já jsem přesvědčen, že by tady měli být politici na jedné lodi a hájit zájmy České republiky,“ zdůraznil Babiš.

Od své vády očekává, že potáhne za jeden provaz, začne řešit věci, které se v Česku dlouho neřešily, ať už důchodovou reformu, péči o hendikepované spoluobčany a tak podobně. Vedle toho si hodlá Babiš posvítit na digitalizaci státní správy.

„Paradoxně, jediný projekt bývalé vlády bylo EET. Takže tam jsme zaspali. Ještě dnes uvedu do úřadu sedm ministrů. Zítra ráno v sedm letím do Bruselu. Je strašně důležité, abychom bojovali za naše zájmy,“ zdůraznil nový premiér.

Babiš se hodlá věnovat také investicím. Hodlá stavět dálnice a tady bude třeba na prvním místě prosadit zákon o liniových stavbách. „My chceme obnovit domovy pro seniory, my chceme obnovovat kulturní památky. My chceme udělat něco proto, že něco postavíme a něco za námi zůstane,“ řekl Babiš.

Těšíme se na to, že budeme makat a uděláme všechno pro to, aby nás kolegové ve Sněmovně podpořili. Já slibuji všem občanům, že budeme vládou všech občanů a náš zájem je český národní zájem,“ uvedl Babiš.

Pak došlo na dotazy novinářů. Česká televize by od Zemana ráda věděla, zda bude s vládou koordinovat zahraniční politiku. A prezident odpověděl po svém. „Kdybyste si přečetl Ústavu, což u redaktora České televize nelze očekávat, tak byste se dozvěděl, že součástí práce prezidenta republiky je povolávání ministrů na konzultace,“ rýpl si do veřejnoprávního média Zeman.

Na jednání s jednotlivými předsedy parlamentních stran dospěl Zeman k závěru, že se některé strany nechají přemlouvat k tomu, aby novou vládu podpořily. Miloš Zeman doufá, že se tak stane někdy v únoru. Nechtěl však prozradit, které strany to budou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …