Zeman jmenoval na Hradě předsedy krajských soudů

30.09.2014 19:45

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval předsedy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem. Novým šéfem brněnského soudu bude Milan Bořek, ústecký krajský soud povede Luboš Dörfl. Oba se svých funkcí ujmou 1. října. Se jmenováním soudců už v minulých týdnech souhlasila vláda. Dörfl dosud působí jako předseda senátu Vrchního soudu v Praze, Bořek je místopředsedou pražského vrchního soudu.

Zeman jmenoval na Hradě předsedy krajských soudů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem se měl původně stát Jan Veselý, Zeman ho ale odmítl v červenci jmenovat. Prý kvůli soudcovým nedostatečným pracovním výsledkům i výsledkům mělnického soudu, který řídí.

Dörfl přichází zvenčí. Pro ústecký soud je to optimální řešení

„Jsem velmi rád, že se vyřešil problém se jmenováním předsedů krajských soudů," řekl v úterý prezident Zeman. Ocenil, že Dörfl přichází zvenčí, podle Zemana je to pro ústecký soud optimální řešení. Dörfla doporučila v polovině září výběrová komise z celkem devíti uchazečů. Jeho jmenování následně navrhla Zemanovi ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Bořek působí v justici nepřetržitě od roku 1985, kdy nastoupil jako justiční čekatel Krajského soudu v Hradci Králové. Od roku 1990 zastával funkci předsedy Okresního soudu v Náchodě, o devět let později se stal šéfem královéhradeckého krajského soudu. Loni přešel na pražský vrchní soud, kde dělá místopředsedu.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …