Zeman k fotkám od Kyjeva: Odporné. Rusko před soud

03.04.2022 19:57 | Ze sítí

Po trestu před mezinárodním soudem v souvislosti s vražděním civilních obyvatel na Ukrajině volá i prezident Česka Miloš Zeman.

Zeman k fotkám od Kyjeva: Odporné. Rusko před soud
Foto: Hrad
Popisek: Prezident Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání

„Odsuzuji vraždění civilních obyvatel na Ukrajině jako válečný zločin a věřím, že bude spravedlivě potrestáno mezinárodním soudem,“ napsal dnes večer prezident Miloš Zeman.

Záběry mrtvých těl civilistů v ukrajinském městě Buča poblíž Kyjeva, odkud odešly ruské jednotky, vyvolaly výzvy po dalších sankcích, po totální izolaci Ruska ve světě a za dodávky všech druhů zbraní na Ukrajinu. Zprávy o dalších stovkách nalezených mrtvých civilistů právě zveřejnila ukrajinská generální prokuratura. Na sociálních sítích Andreje Babiše, který Rusko také odsoudil, je dusno.

Ale ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Buču jeho jednotky opustily již 30. března a v následujících dnech nikdo o mrtvých civilistech neinformoval.

„Záběry zavražděných civilistů z míst osvobozených ukrajinskou armádou jsou děsivé. Ruská armáda se dopouští na Ukrajině válečných zločinů,“ napsal na twitteru mimo jiné také premiér Petr Fiala (ODS). Svět podle něj nikdy nesmí zapomenout Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé.

„Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedla česká diplomacie. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v souvislosti s Bučou volá po dalších přísnějších sankcích.

Informace o masových vraždách přicházejí z ukrajinských měst, které opustila ruská armáda. Server Al-Džazíra pak v souvislosti s útoky na Ukrajině přinesl informaci, že ukrajinská prokuratura tvrdí, že ve městech kolem Kyjeva našla 410 těl a 140 jich bylo již prohlédnuto.

Starosta města Buča Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že v jeho městě bylo zabito přes 300 lidí. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo osvobozené město za novou Srebrenicu. Ve městě, které sousedí s Irpinem a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, podle něj ruští vojáci během měsíční okupace „náhodně vraždili místní civilní obyvatele“.

Ruské ministerstvo obrany však označilo fotky a videa z Buči za „další produkci kyjevského režimu pro západní média“. Město bylo dle Rusů „neustále ostřelováno ukrajinskými jednotkami z dělostřelectva velké ráže, z tanků a z raketometů“.

„Chtěli bychom výslovně poznamenat, že všechny ruské jednotky se z Buči zcela stáhly již 30. března, den po osobním jednání mezi Ruskem a Ukrajinou v Turecku. Starosta města Buča Anatolij Fedoruk navíc 31. března ve videozprávě potvrdil, že ve městě se nenachází žádný ruský vojenský personál, ale nezmínil se ani o žádných místních obyvatelích zastřelených na ulici se svázanýma rukama,“ uvedlo ruské ministerstvo dle agentury TASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…