Zeman „koncertoval“ na plném náměstí: Blbečky komentovat nebudu. A jsem přívržencem této konspirační teorie

15.09.2016 20:19

REPORTÁŽ Kolem dvou tisíc lidí nalákal prezident Miloš Zeman na náměstí v Poličce na Svitavsku. Druhý den jeho návštěvy Pardubického kraje ho přišlo „navštívit“ i několik červenokaretníků, kteří ale hlavě státu otázky položit nechtěli a odešli. „Ty blbečky komentovat nebudu,“ odvětil k tomu prezident jednomu z občanů Poličky.

Zeman „koncertoval“ na plném náměstí: Blbečky komentovat nebudu. A jsem přívržencem této konspirační teorie
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

„Z oblohy šlehají plameny jeřabin a cítíš vůni posledního sena. Jistě si vzpomenete, že je to začátek závěrečného zpěvu kantáty Bohuslava Martinů (rodáka z Poličky, pozn. red.) Otvírání studánek. Je tam krásný závěr tohoto zpěvu: z ruky do ruky si podáváme těžký klíč, klíč od domova. A tady jsme doma. Abych se vrátil k próze, jsem v Poličce už asi potřicáté a jedna z mých četných návštěv směřovala do poličského pivovaru a bez ohledu na kvalitu zdejšího piva si na pivovaru vážím toho, že je to jediný pivovar v republice, v jehož vrátnici se nonstop čepuje pivo. Blahopřeji vám!“ přivítal se s lidmi Zeman v úvodu své řeči.

Hned první otázka z publika rozesmála celé náměstí. Muž se tázal prezidenta, zda má Česká republika nějakou ochranu proti slunečním bouřím, které by nás prý mohly zasáhnout. „Vaše starosti bych chtěl mít. Ale já vás nebudu zesměšňovat a nechci to dělat, chápu smysl vaší otázky,“ sdělil mu Miloš Zeman s tím, že za větší nebezpečí považuje hrozbu tzv. blackoutu. „Mohli bychom dopadnout jako v New Yorku, kde byl také blackout, nesvítilo se, byla tma a s devítiměsíčním zpožděním prudce vzrostla porodnost v New Yorku,“ rozesmál opět našlapané náměstí.

„Jaké kouříte cigarety?“ zněl další dotaz. „Cigarety kouřím značky Davidoff a potom, kdo mi co dá. Těm druhým cigaretám se říká davajky. Připomenu, že nedávno zemřel bývalý německý kancléř Helmut Schmidt, který byl tzv. řetězový kuřák a stačila mu jedna sirka, kterou si ráno zapálil jednu cigaretu a pak už si připaloval jednu od druhé. Musím přiznat, že odpůrci kouření by mohli právem argumentovat, že kdyby nekouřil, mohl se dožít ne 96, ale 100 let,“ poznamenal Miloš Zeman.

Anketa

Vadí vám, že Andrej Babiš vlastní noviny, rádio a televizi?

28%
72%
hlasovalo: 11187 lidí

Dostalo se ale také na vážnější témata. „Žádný zákon, který by zakazoval hanobení státních symbolů, u nás neexistuje. Existoval už za první republiky, ale byl zrušen někdy počátkem 90. let,“ potvrdil prezident informaci tazatelky.

Následovala otázka týkající se migrační krize a neschopnosti evropských elit ji úspěšně řešit. „Domnívám se, že to, že EU nedokázala chránit svoje vnější hranice, není způsobeno nějakou konspirací nebo spiknutím, ale je to způsobeno neschopností současných vedoucích představitelů Evropské unie. Hloupost by možná měla být považována za trestný čin, ale zatím tomu tak není,“ zněla odpověď hlavy státu.

„Naopak jsem přívržencem jiné konspirační teorie, kterou ovšem potvrdili vedoucí představitelé umírněných arabských zemí, které jsem v poslední době navštívil a které jsem několikrát citoval. Ti tvrdí, že muslimskou invazi do Evropy organizuje tzv. Muslimské bratrstvo, což je střechová organizace všech muslimských teroristických organizací. Jako argument tito arabští státníci uvádějí jednak deklaraci Muslimského bratrstva o ovládnutí celého světa a pak údajná fakta, že šéf Tálibánu je člen Muslimského bratrstva, šéf al-Káidy je člen Muslimského bratrstva a dokonce doktor al-Bagdádí, šéf Islámského státu, je údajně člen Muslimského bratrstva. Já nejsem člen Muslimského bratrstva, takže jenom vycházím z informací, které jsem dostal od korunního prince Spojených arabských emirátů, jordánského krále Abdalláha a marockého ministra zahraničí, protože u všech informací tohoto typu je vždy zapotřebí uvádět informační zdroj,“ rozvedl Zeman podrobněji.

Malý chlapec se prezidenta ptal, kolik je mu let. „Musím se zamyslet, ale odhadl bych, že je mně asi 72,“ sdělil. „A je to fešák, pan prezident, viď,“ poznamenal pohotově přítomný starosta Poličky.

„Pane prezidente, chci vám především popřát pevné zdraví, a to hlavně do toho druhého volebního období, protože si myslím, že byste neměl zklamat sto procent slušných lidí. Když jsem se díval dozadu, bylo tam pár blbečků s nějakými transparenty a červenými kartami, který už se dokázali stáhnout,“ zajímalo staršího pána.

„Nebudu komentovat ty blbečky, je mi trošku líto, že utekli a nepožádali o mikrofon a nevyjádřili svůj vlastní názor. Ale to je jejich, nikoli můj problém,“ konstatoval prezident. Ve zhruba dvoutisícihlavém davu se pohybovalo kolem deseti Zemanových odpůrců. Pár z nich mělo červené karty, jeden nápis „Zeman není gentleman“ a další transparent, který v ruštině a vyzdoben sovětskou vlajkou hlásal „tato země je naše“.

Na další dotaz, co si prezident Zeman myslí o sloučení policejních útvarů, kvůli čemuž před časem vypukly hádky v koalici, reagoval slovy, že zatím neodpoví, protože je třeba s vyslovením názoru na reorganizaci počkat několik měsíců, až bude jasné, jak to vše dopadlo. „Vždycky, když se říkalo, že pan plukovník Šlachta je elitní detektiv s vynikajícími výsledky, tak já jsem člověk upřímný až nezdvořilý. Na jeho žádost jsem ho přijal, byl sympatický, milý a srdcař, zamilovaný do své práce a je mi líto, že od policie odešel. Ale. Hluboce jsem se na něj podíval a říkal jsem: pane plukovníku a opravdu si myslíte, že bylo dostačující, aby na konci trestního stíhání byl daňový únik za kabelky?“ zavzpomínal na nedávnou schůzku se Šlachtou.

Ještě před svých odjezdem z Poličky obržel prezident obligátně od starosty města několik darů. Šlo třeba o koš plný salámů a masných výrobků nebo zdejší pivo. V reakci na to si prezident rýpl do hejtmana Martina Netolického, který mu ve středu dal zcela odlišný dar. „Šlo o dva polštáře a já jsem panu hejtmanovi sdělil, že na Hradě nespím. Vám, pane starosto, mohu poděkovat a říci, že na Hradě jím,“ rozloučil se Miloš Zeman s dalším městem v Pardubickém kraji.

Návštěva pokračuje i v pátek, kdy prezident republiky zavítá do Letohradu. Tam svoji třídenní cestu, po tomto kraji již čtvrtou v řadě, ukončí tiskovou konferencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…