Zeman kondoloval Hollandovi: Západ se musí semknout a hájit své hodnoty

15.07.2016 10:03

Teroristický útok v Nice podle prezidenta Miloše Zemana dokazuje, že západní demokracie se musí v tomto období znovu semknout a nekompromisně hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány. Zeman to uvedl v kondolenčním telegramu svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi. V dopise český prezident vyjádřil zármutek, rozhořčení a soustrast s bezmála stovkou obětí nočního masakru ve francouzském letovisku. O boji proti terorismu chce s francouzským prezidentem hovořit ve středu v Praze během Hollandova turné po pěti evropských zemích, které je reakcí na nedávné rozhodnutí Britů opustit osmadvacítku.

Zeman kondoloval Hollandovi: Západ se musí semknout a hájit své hodnoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem šokován odporným činem, který byl proveden s chladnou vypočítavostí a zopakováním scénáře atentátu nákladním vozidlem v tuniské Ghribě, tentokrát v klidném letovisku Nice. To vše zbaběle v noci tak významného dne pro všechny Francouze, skutečné Evropany a demokraty na světě, jakým je 14. červenec,“ uvedl český prezident. Západní demokracie se podle Zemana nacházejí v období, kdy se musí opět semknout a nesmlouvavě a tvrdě hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány. V první reakci na útok v Nice Zeman řekl, že je potřeba rozhodnější postup proti teroristům.

Současně vyjádřil připravenost České republiky společně s Francií a dalšími spojenci jít touto cestou, byť podle Zemana bude obtížná a strastiplná. „Opětovně potvrzuji, že podpora boje proti terorismu je jednou z mých priorit, o kterých jsem připraven s Vámi v Praze hovořit,“ napsal Hollandovi.

Zeman v dnešním telegramu také vyjádřil francouzskému prezidentovi, rodinám obětí i francouzskému lidu hlubokou soustrast; zraněným popřál rychlý návrat do aktivního života. Také další světoví státníci během noci a rána vyjadřovali lítost nad desítkami obětí a odhodlání postavit se teroru.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …