Zeman křtil knihu, řekl přitom vtip o jídle. Pak dostal od Rusnoka příjemný dar

16.12.2013 14:11

Prezident republiky Miloš Zeman a premiér v demisi Jiří Rusnok dnes křtili knihu o Kramářově vile, tedy oficiální rezidenci českých předsedů vlády. Postavil ji pro sebe, jako soukromou rezidenci, první československý předseda vlády Karel Kramář. Prezident Zeman zavzpomínal na doby, kdy jako premiér vilu užíval a dal k dobru i vtip.

Zeman křtil knihu, řekl přitom vtip o jídle. Pak dostal od Rusnoka příjemný dar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem pokřtili knihu fotografií Kramářovy vily, jejímž autorem je Herbert Slavík

Miloš Zeman i Jiří Rusnok vyjádřili radost ze vzniku knihy, na které se podílel například fotograf Herbert Slavík. Publikace obsahuje řadu fotografií a líčí historii vily. Prezident zavzpomínal na období, kdy byl on sám premiérem a vilu používal a rád ji ukazoval návštěvám. Podle Zemana by Kramářova vila měla být více využívána. „Vždy mě iritoval počet nevyužitých pokojů. Zejména ložnic, které byly pečlivě převlékány, ale nikdo tam nebyl,“ řekl Zeman. Ze zahraničních návštěv podle Zemana nejvíce využil Kramářovu vilu generální tajemník ÚV KSSS Leonid Brežněv a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Přítomným novinářům prezident doporučil prohlídku balkonu a upozornil na mimořádný pohled na pražské mosty přes Vltavu.

Zeman se také svěřil, že se zajímal o historii sídla českých premiérů. Velice prý na něj zapůsobila postava Naděždy Nikolajevny Kramářové, tedy manželky Karla Kramáře. Ta totiž velice ovlivnila podobu interiérů Kramářovy vily a Zeman její styl označil za vpravdě byzantský. Ve vile o rozloze 700 m2 bylo celkem 56 místností. Většina z nich sloužila reprezentačním účelům. Vybavení interiéru měla na starosti právě paní Kramářová ve spolupráci s předními českými výtvarníky. Součástí areálu jsou ještě dva menší domky pro personál a zahrada.

 "Měl jsem ambici představit Kramářovu vilu jako rezidenci českých premiérů, a ta vila si to zaslouží. Je to výjimečná dominanta Prahy, odkud je famózní pohled na město. Zadal jsem si úkol nejen představit vilu jako takovou, ale zároveň ji představit jako dominantu Prahy," uvedl Herbert Slavík, který je auterem většiny fotografií v knize.

Knihu křtili budějovickým Budvarem

Politici pokřtili knihu Kramářova vila - sídlo českých premiérů tradičním českým pivem. Publikace shrnuje historii i současnost Kramářovy vily ve fotografiích a doprovodném textu. Křest se odehrál v příjemné a přátelské atmosféře, kdy se hlava státu rozhodla dát k dobru i vtip:

Pacient přijde do ordinace k lékaři a ten se ho ptá, co rád jí a co rád pije. „Proč se ptáte, pane doktore?“ zajímá se pacient. „ No přece, abych věděl, co Vám mám zakázat,“ odvětil lékař.

Miloš Zeman vyprávěl anekdotu poté, co mu premiér Rusnok věnoval kolekci lulkových tabáků a politici společně vtipkovali, že by to neměli vědět lékaři. Kulaté krabičky tabáku pak označovali jako kaviár. Premiér Rusnok dostal od Zemana repliku sochy českého lva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…