Zeman letí do Německa, setká se s Merkelovou i Gauckem

26.06.2013 6:11

Prezident Miloš Zeman dnes míří do Německa. Dvoudenní návštěva Berlína bude poslední z jeho seznamovacích cest do sousedních zemí v roli hlavy státu. První den se setká s nejvyššími představiteli Německa včetně kancléřky Angely Merkelové, vrcholem čtvrtečního programu bude Zemanův projev na Humboldtově univerzitě na téma budoucnost Evropy.

Zeman letí do Německa, setká se s Merkelovou i Gauckem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman představil Nadační fond na splácení státního dluhu

Právě otázky spojené s Evropskou unií a s bilaterálními vztahy mají být v centru rozhovorů českého prezidenta s německými partnery. Zatímco v pohledu na směřování EU se Zeman na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause nerozchází s postoji Německa, které je zastáncem užší integrace evropského bloku, na německo-české vztahy stále částečně vrhají stín rozdílné názory na poválečnou historii. Zeman na sebe v minulosti upozornil kontroverzními výroky mimo jiné na adresu vysídlených sudetských Němců.

Podle oznámení berlínské vlády bude český prezident s Merkelovou mluvit také o vnitropolitické situaci v obou zemích. Pravděpodobně ji tak seznámí s aktuálním vývojem vládní krize v Česku po demisi premiéra Petra Nečase, kterou chce vyřešit kabinetem složeným z odborníků pod vedením ekonoma Jiřího Rusnoka.

Navštíví i Joachima Gaucka

Kromě kancléřky se Zeman v Berlíně setká se svým německým protějškem Joachimem Gauckem, který ho dnes krátce před polednem přijme s vojenskými poctami v prezidentském zámku Bellevue. Odpoledne se sejde také s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem, berlínským primátorem Klausem Wowereitem a s předsedou Spolkového sněmu Norbertem Lammertem.

Ve čtvrtek čeká Zemana po proslovu na Humboldtově univerzitě jednání s bývalým kancléřem a exšéfem nyní opozičních německých sociálních demokratů Gerhardem Schröderem, s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a účast na česko-německém podnikatelském semináři. Na první cestu do Německa prezidenta doprovodí manželka Ivana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…