Zeman má jasno, co rozhodlo o vítězích ve druhém kole senátních voleb

19.10.2014 12:12

Ve druhém kole senátních voleb rozhodovala podle prezidenta Miloše Zemana mnohem více osobnost kandidátů než jejich politická příslušnost. Nízkou volební účast má Zeman už za standard. Jeho názor dnes tlumočil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman má jasno, co rozhodlo o vítězích ve druhém kole senátních voleb
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

„Pan prezident se domnívá, že ve druhém kole senátních voleb rozhodovala osobnost kandidáta a daleko méně politická příslušnost. Nízká volební účast už je standardem. Je způsobena tím, že když neuspěl v prvním kole jejich oblíbený kandidát, voliči nemají zájem volit menší zlo,“ uvedl Ovčáček.

Ve druhém kole doplňovacích voleb do Senátu zvítězila vládní ČSSD, která získala deset křesel. Koaliční lidovci získali pět senátorů a k nim dva, kteří kandidovali společně se Stranou zelených. Poslední vládní strana ANO si připsala čtyři mandáty. Opoziční ODS získala dva senátory a po jednom hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj stejně jako Strana soukromníků ČR a Strana práv občanů.

Druhé kolo senátních voleb poznamenala rekordně nízká účast. Hlasovat přišlo pouze 16,69 procenta voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla před deseti lety a činila 18,4 procenta.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY senátních voleb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…