Zeman má jet do USA. Američané to ale zatím tají

15.12.2014 16:38

Po cestě premiéra Bohuslava Sobotky s celou delegací na odhalení busty Václava Havla se do USA chystá i prezident Miloš Zeman. Podle zjištění serveru iHNed.cz zatím americká strana dělá, že o jeho plánovaném výletu na konferenci vlivné organizace Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti, neví. Prezidentská kancelář by prý ráda využila návštěvu Washingtonu k domluvení soukromé schůzky s nejvyššími představiteli USA, ale kvůli Zemanovým proruským postojům je prý nepravděpodobné, že se to povede.

Zeman má jet do USA. Američané to ale zatím tají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Rozloučení s občany Lednice

Miloš Zeman zamíří do USA v březnu, nepůjde ale o oficiální státní cestu. Bude hostem konference, kterou pořádá vlivná lobbistická organizace Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti. Její zástupci prý mají přímý přístup do Kongresu i do Bílého domu.

„Pan prezident pozvání už přijal, realizace cesty ovšem závisí na okamžité politické situaci. Měl pozvání i v tomto roce, kdy jsem ho ale na AIPAC 2014 zastupoval já. Za Izrael tam byl premiér Netanjahu," potvrdil Zemanovu cestu ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. „S kým se pan prezident setká, to závisí na americké straně a též na tom, kdo bude z americké strany reprezentací na AIPAC. V tomto roce to byl John McCain. Jinak v programu cesty je zatím stanovena pouze účast na konferenci," uvedl dále Kmoníček.

Americká strana se zatím oficiálně tváří, že o Zemanově návštěvě neví

Server iHNed.cz nastiňuje, že Zeman by kvůli své propadající se popularitě uvítal, kdyby tato jeho cesta byla úspěšná. Prezidentská kancelář by proto ráda využila návštěvu Washingtonu k domluvení soukromé schůzky s nejvyššími představiteli USA. Je prý ale velmi nepravděpodobné, že se to podaří. Americká strana se zatím oficiálně tváří, že o Zemanově návštěvě neví. „Žádnou takovou informaci na velvyslanectví v tuto chvíli nemáme," řekl iHNed.cz Jakub Hornek z ambasády USA v Praze.

Pokud se nepodaří domluvit setkání s vysokými státními představiteli USA, bude se prý muset Zeman spokojit se schůzkami s hosty konference. I ti ale mohou být významní. Účastní se jí někdy i američtí prezidenti. Oficiálního přijetí v Bílém domě se dostalo naposledy prezidentovi Václavu Havlovi.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…