Zeman má problém. Ale ten druhý Zeman. Koluje „kompro" o jeho osobě

10.11.2014 10:25

Na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se objevily diskreditační materiály, a to pod hlavičkou Národního bezpečnostního úřadu. Píšou o tom pondělní Lidové noviny, které upozorňují na to, že načasování útoku na nejvyššího žalobce odpovídá dokončení nové předlohy zákona o státním zastupitelství z dílny ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Pavel Zeman totiž právě tuto předlohu poměrně ostře kritizuje.

Zeman má problém. Ale ten druhý Zeman. Koluje „kompro" o jeho osobě
Foto: nsz.cz
Popisek: Nejvyšší státní zastupitelství

List poukazuje například na to, že v přechodném ustanovení, jež se týká žalobců z vrchních a Nejvyššího státního zastupitelství, dává předloha silné personální pravomoci ministru spravedlnosti. „Z důvodu zřízení speciálního státního vrchního zastupitelství a speciálního státního zastupitelství je lze předložit i bez jejich souhlasu,“ cituje list ze závěru poslední verze návrhu zákona o státním zastupitelství. Tyto skryté personální „miny“ ale právě Zeman kritizuje: „Pokud by se na post ministra spravedlnosti dostal někdo, kdo touží po tom mít moc a ovládat, bál bych se, že se dostane státní zastupitelství do područí ministra. V důsledku toho může docházet i k ovlivňování kauz nebo jejich neřešení,“ řekl nejvyšší státní zástupce v rozhovoru, který listu poskytl.

Pokud by zmíněný návrh začal platit, pak by podle Zemana dokázal jeden ministr spravedlnosti obměnit celou soustavu státního zastupitelství.

Sám rezort spravedlnosti se ústy jeho mluvčí Kateřiny Hrochové brání poukazem na to, že řada vedoucích státních zástupců působí ve svých funkcích déle než deset či patnáct let.

Údajný prohřešek Zemana byl prý nedorozuměním

Noviny uvádějí, že pákou na šéfa žalobců mělo být jeho působení ve firmě Bohemia Porzellan, která počátkem roku 2010 skončila v insolvenci. Právním zástupcem této firmy byl bratr Pavla Zemana, Václav. Podle informací BIS měl Pavel Zeman figurovat v letech 1998 až 2003 jako odpovědný zástupce firmy Bohemia Porzellan. „To by přitom bylo v rozporu s funkcí státního zástupce, jímž byl Pavel Zeman již od roku 2001,“ uvedl list s tím, že podle Pavla Zemana šlo o nedorozumění, které NBÚ vysvětlil a požadovanou prověrku v roce 2008 získal.

Zeman listu potvrdil, že se jej tajná služba na Bohemia Porzellan vyptávala, on ale popřel, že by kdy byl jednatelem této firmy. O čtyři roky později Zeman získal bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň „tajné“. „Předpokládám, že pokud by NBÚ shledal při prověřování mé osoby bezpečnostní riziko, prověrku by neudělil,“ dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…