Zeman mě znovu nepozval na Hrad, tragikomická historka. Horší je, že nejmenuje profesory, stěžuje si rektor Bek

22.10.2015 19:44

Šetření současné vlády na vysokém školství kritizoval v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu rektor Masarykovy univerzity v Brně a místopředseda České konference rektorů pro oblast vzdělávání Mikuláš Bek. Posteskl si, že Česko likviduje kvalitu vysokého školství už od roku 2006. Bek tak reagoval na skutečnost, že státní rozpočet snižuje podporu vysokých škol i v příštím roce.

Zeman mě znovu nepozval na Hrad, tragikomická historka. Horší je, že nejmenuje profesory, stěžuje si rektor Bek
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Škrty, které trvají několik let, jsou negativní pro kvalitu vysokoškolského vzdělání, bude to znamenat také výrazné snížení kvality našich výzkumných kapacit,“ upozornil. A varoval, že nyní, kdy je vládou vyslán signál, že se na vysokých školách bude šetřit, nejlepší odborníci dostanou ze zahraničí lepší nabídky. A proto hrozí, že špičkoví lidé za nimi odejdou.

Je možné, že drahé investice přijdou vniveč

Připomenul, že díky evropským penězům se podařilo řadu odborníků do ČR znovu vrátit. „Je riziko, že tyto investice, které stály spoustu peněz a úsilí, přijdou nazmar,“ varoval. Pokud jde o platy špičkových odborníků, konkrétně Masarykova univerzita musí v Brně soutěžit s Vídní, která je relativně blízko.

Poukázal také na to, že s ohledem na výdaje na jednoho vysokoškolského studenta z hlediska parity kupní síly jsme na chvostu, lépe jsou na tom prý i Itálie nebo Španělsko.

České vysoké školy ke světové elitě nepatří

Moderátorka upozornila na fakt, že jeden z profesorů Masarykovy univerzity řekl, že české vysoké školy ke světové elitě nepatří. Na to Bek reagoval tím, že není možné dosáhnout lepšího umístění bez větších investic do vysokých škol. „Podívejte se na zlepšení pozic německých univerzit. Německo přidávalo univerzitám i v dobách ekonomické krize. Česká vláda škrtala v dobách krize i ekonomického růstu. Pak se nedá čekat zlepšení,“ vysvětlil.

Nemá smysl měnit zákon kvůli jednomu prezidentovi

V pořadu nemohla nepřijít řeč i na to, že stejně jako loni, ani letos Bek nedostal pozvání na Pražský hrad na oslavy státního svátku 28. října. Bek celou věc považuje za „tragikomickou historku“. Jako důležitější vnímá fakt, že prezident odmítá jmenovat tři profesory.

Na druhou stranu si nemyslí, že má šanci na uskutečnění jeho návrh na to, aby profesory mohla jmenovat příslušná univerzita. „Je nás mezi rektory jen asi pětina, kteří si to myslí,“ řekl s tím, že sami rektoři jsou pro to, aby profesory jmenoval i nadále prezident. A že nemá smysl měnit zákon kvůli jednomu prezidentovi, který si znění zákona vykládá jinak, než bylo dosud obvyklé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…