Zeman měl projev na britském velvyslanectví: Churchill, Blair a Thatcherová. To byly osobnosti...

19.05.2015 19:51

Z obdivu k bývalým britským premiérům Winstonu Churchillovi, Tonymu Blairovi a Margaret Thatcherové se dnes při recepci na britské ambasádě v Praze vyznal prezident Miloš Zeman. Bez ohledu na jejich politickou příslušnost to podle něj byly osobnosti, a ne jen osoby. Recepce na britském velvyslanectví se konala k 89. narozeninám britské královny Alžběty II.

Zeman měl projev na britském velvyslanectví: Churchill, Blair a Thatcherová. To byly osobnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman ve svém projevu připomněl i dnešní 106. narozeniny sira Nicholase Wintona, zachránce více než 600 převážně židovských dětí z Československa před druhou světovou válkou, kterému loni udělil nejvyšší české vyznamenání, Řád Bílého lva. Stejné ocenění posmrtně udělil i válečnému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi.

V jeho případě dnes prezident vyzdvihl, že sám musel bojovat proti britským odpůrcům boje s nacistickým Německem. "Byl tak silný, že čelil nejen vnějším protivníkům, ale i těm vnitřním. Bojoval se zbabělostí v jeho vlastním táboře," prohlásil Zeman.

"Obdivuji Tonyho Blaira na jedné straně a Margaret Thatcherovou na druhé. Důležitá není politická orientace, důležité je, že tito lidé jsou osobnosti, a ne jen osoby," uvedl na adresu labouristického premiéra z let 1997 až 2007 a konzervativní předsedkyně vlády z let 1979 až 1990, které se pro její politický styl přezdívalo Železná lady.

U příležitosti recepce se dnes Zeman na britské ambasádě setkal s hraběnkou z Wessexu Sophií, manželkou nejmladšího syna Alžběty II. Po projevu se pozdravil také s veterány z druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…