Zeman měl významnou návštěvu přímo v hotelovém pokoji. A tolik nám zatím vydělal v Kazachstánu

25.11.2014 8:41

Prezident Miloš Zeman v úterý ukončí oficiální návštěvu středoasijského Kazachstánu. Již se setkal se zdejším předsedou senátu, kterého přijal přímo ve svém hotelovém apartmá. Odpoledne zamíří do Dušanbe, hlavního města Tádžikistánu.

Zeman měl významnou návštěvu přímo v hotelovém pokoji. A tolik nám zatím vydělal v Kazachstánu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a kazašský prezident Nursultan Nazarbajev

Zemanova zahraniční aktivita bude po ukončení návštěvy Kazachstánu pokračovat dál. Z Astany prezident s delegací a podnikateli armádním airbusem odletí na dvoudenní návštěvu Tádžikistánu. Z hlavního města Dušanbe do Prahy přiletí ve čtvrtek navečer.

Zhruba osm desítek českých podnikatelů, kteří jsou na cestách spolu s prezidentem, může svoji misi v Kazachstánu považovat za velmi úspěšnou.

Byly zde totiž uzavřeny kontrakty za 450 milionů dolarů, což potvrzuje Zemanova slova o kazašském hospodářském zázraku a o tom, že Kazachstán je pro českou zahraniční politiku prioritní země. Už v pondělí si hlava státu pochvalovala, že se během jednání s prezidentem Nazarbajevem podařilo restartovat vztahy obou zemí, jako před měsícem v Číně.

Během úterý se prezident Zeman ještě setká s českými podnikateli působícími v Kazachstánu a prohlédne si věž Bajtěrek, která má symbolizovat mýtický strom života a kupole nad věží zase zlaté vejce. Astana patří mezi nejmladší města ve světě, letos oslavila teprve 16 let existence. Zdejší „Den města" připadá na stejné datum jako narozeniny prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který kazašskou metropoli vybudoval v pusté stepi.

V Astaně během návštěvy českého prezidenta došlo také k podpisu řady dohod o spolupráci. Dvě taková memoranda například podepsali zástupci pražského protonového centra, které je v současnosti nejmodernějším zařízením svého druhu v Evropě.

Jak ParlamentnímListům.cz řekla přímo v Astaně Iva Taťounová z protonového centra, Kazaši by jednou takové zařízení vybudovali ve své zemi a nyní by mohli do Prahy vozit jak pacienty, tak lékaře, kteří by se učili používat tuto moderní a šetrnou léčbu onkologických onemocnění.

O návštěvě českého prezidenta informoval na své titulní straně i provládní ruský psaný deník Kazachstanskaya pravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…