Zeman mluví o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. ČSSD je proti

28.06.2015 11:28

Koaliční strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL se v koaliční smlouvě zavázaly, že zruší téměř všechny zdravotnické poplatky. Lidovci a hnutí ANO měli pochybnosti o tom, zda je správné zrušit i poplatek za den pobytu v nemocnici, a čas nastoluje téma jeho znovuobnovení. V rozhovoru pro Českou televizi se k nim teď přidal i prezident Miloš Zeman.

Zeman mluví o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. ČSSD je proti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz

„Mluví-li hnutí ANO o tom, že by hospitalizační poplatky bylo třeba obnovit, myslím si, že je to na vážnou diskusi. Hospitalizační poplatky, i když je to nepopulární, by zdravotnictví a jeho rozvoji pomohly,“ řekl ČT Zeman.

Stejný názor ještě před prezidentem Zemanem a hnutím ANO zastávali i křesťanští demokraté Pavla Bělobrádka, ale u ČSSD tento nápad dlouhodobě naráží na odpor. Zrušení většiny poplatků totiž bylo jedním z důležitých předvolebních slibů sociální demokracie. Resortu zdravotnictví by přitom další zdroj peněz pomohl. Ministr tohoto resortu Svatopluk Němeček sice při rušení poplatků sliboval, že jejich zánik bude kompenzován navýšením plateb za státní pojištěnce, jenže toto navýšení není zdaleka tak vysoké, jak by si sám Němeček přál.

Stojí také za pozornost, že zcela jednotná není ani sama ČSSD. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) připouští, že by si lidé mohli připlácet za jídlo, protože doma za něj také platí. Jasně proti se ale staví jak Němeček, tak premiér Bohuslav Sobotka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…