Zeman možná bude spokojen. Armáda zvažuje vyslání vojáků na Golanské výšiny

16.02.2015 20:15

Česká armáda zváží, zda OSN nabídne na Golanské výšiny štábní specialisty nebo ženisty. Větší jednotky v současné době mise pod záštitou OSN nepotřebuje. Náčelník generálního štábu Petr Pavel to řekl po víkendové návštěvě Golanských výšin, sdělila ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Vyslání českých jednotek na Golany dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman.

Zeman možná bude spokojen. Armáda zvažuje vyslání vojáků na Golanské výšiny
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Pavel nárazníkovou oblast na syrsko-izraelské hranici navštívil při své pracovní cestě do Izraele, kde jednal s představiteli izraelských bezpečnostních složek. Na Golanech se zúčastnil patroly a navštívil předsunuté pozice jednotek OSN.

České jednotky by na Golanech dlouhodobě rád viděl Zeman

Podle Pavla, který bude od léta působit na vysoké pozici v rámci NATO, není za současné situace jednotkám OSN umožněno plnit mandát. "Počty se snižují ze současných 950 na 750 a do léta je připraveno další snížení až na 500 vojáků. Dokud nebude na syrské straně obnovena kontrola hranice vládními vojsky, nebude možné znovu obsadit jednotkami OSN zónu separace a vrátit se k plnění úkolů mise v původních počtech," uvedl Pavel.

"Z toho je zřejmé, že v tuto dobu není poptávka po dalších jednotkách. Na druhé straně misi stále chybí někteří štábní specialisté a hlavně odborníci na ženijní budování. Tuto potřebu budeme analyzovat a případně nabídneme OSN k využití," dodal generál.

České jednotky by na Golanech dlouhodobě rád viděl Zeman. Česká armáda by tak měla podle představy českého prezidenta pomoct "tradičnímu spojenci", tedy Izraeli, a bojovat proti islámským radikálům. Zeman v listopadu navrhl, aby armáda do oblasti vyslala 150 vojáků s patřičnou výstrojí. S účastí české armády na Golanech v příštích dvou letech schválený plán misí nepočítá.

Mise OSN jsou nebojové

Podle Růžičkové se příslušníci OSN z mnoha míst na hranici museli stáhnout. Syrskou armádu, která je zaměstnána několikaletou válkou, vystřídaly různé ozbrojené skupiny. Ty jsou vesměs vůči jednotkám OSN nepřátelské. V lepším případě je podle Pavla považují za zdroj příjmů z vydírání a únosů. Vojáci OSN tak zůstali z původních 20 stanovišť pouze na velitelském a na čtyřech pozorovacích stanovištích.

Pavel již v minulosti upozornil, že mise OSN jsou nebojové a čeští vojáci by se tak do boje proti islámským radikálům zapojit nemohli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …