Zeman může Sobotku úplně dorazit, kolují zvěsti z Hradu

09.01.2014 7:37

Seznam kandidátů na ministry, který šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předložil prezidentu republiky, nakonec nejspíš neprojde tak hladce. Miloš Zeman v pátek zveřejní své výhrady k nominantům. Podle zdrojů Lidových novin dosud nebyla mezi oběma politiky uzavřena finální dohoda. Prezident prý sní o vzniku „čtyřkoaličního" projektu. Deník naznačuje i scénář, v němž by se premiérem mohl stát šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Zeman může Sobotku úplně dorazit, kolují zvěsti z Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Anketa

Má Zeman jmenovat do konce ledna Sobotku premiérem?

34%
hlasovalo: 5802 lidí

Podle informací Lidových novin ze zdroje z vysoké politiky zatím nebyla uzavřena finální dohoda mezi šéfem sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem ohledně jmenování nové vlády. Zeman Sobotku a nový kabinet do konce týdne prý rozhodně nejmenuje a pokusí se ještě na budoucího premiéra zatlačit.

Zeman prý chce ve vládě zástupce Hradu

Zeman má prý totiž představu vzniku „čtyřkoaličního" projektu. Pomyslnou čtvrtou stranou ve vládě ČSSD, lidovců a ANO by se měla stát skupina ministrů a náměstků, kteří by reprezentovali Hrad. Sobotka však požaduje, aby jej prezident bez odkladu jmenoval ministerským předsedou.

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Analýza posledního postupu prezidenta je ZDE.

Z Pražského hradu zatím oficiálně nezaznělo, jestli je pravda, že prezident Sobotku nejmenuje. Kancléř Vratislav Mynář nicméně prozradil, že je „veliká troufalost" tvrdit, že by měla být nová vláda jmenována 27. ledna, jak uvedla Česká televize. Svůj oficiální postoj sdělí prezident v pátek.

Sobotka by mohl jít od válu

Zemanovou zbraní proti Sobotkovi by se mohla stát slova samotného předsedy ČSSD z loňského října. Tehdy uvedl, jak připomíná deník, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, mohl by se konat mimořádný volební sjezd, na kterém by funkci předsedy neobhajoval. Zeman si navíc nechal vypracovat posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, v němž je uvedeno, že hlava státu nemusí se jmény kandidátů na ministry souhlasit.

Prezidentovo otálení se Sobotkovi nezamlouvá. Nedávno také uvedl, že případně zváží i kompetenční žalobu na prezidenta k Ústavnímu soudu. Ta by se mu ale podle zvěstí z Hradu nemusela vůbec vyplatit, což potvrzuje i ústavní právník Jan Kysela. Ten upozornil, že by soudci nemuseli žalobu vůbec přijmout. Už jen kompetenční žaloba premiéra na prezidenta by prý vyžadovala „dobrou vůli" soudců.

Kompetenční spor vyvolaný sněmovnou pak jde ještě o krok dál. „Že je nyní sněmovna krácena ve svém právu kontrolovat vládu vzešlou z voleb, je velmi racionální argument. Ale nelze jej přetavit na kompetenční spor před Ústavním soudem," podotýká Kysela. Poslanci a senátoři by tuto nespokojenost museli vyjádřit ústavní žalobou na hlavu státu. To ale někteří ze zákonodárců rovnou odmítají.

Pro hnutí ANO mohou být spory Zemana a Sobotky nakonec výhodné

„Odmítám podobné scénáře studovat. Dohodě s prezidentem rozhodně nepřispívají a já v dohodu stále pevně věřím," uvedl místopředseda lidovců Marian Jurečka. Podobně hovoří i šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Nelíbí se mi to. Nelíbí se mi taková zlá hra," uvedl pro LN.

Právě hnutí ANO ale může mít na smíru se Zemanem svůj zájem. Jedno z možných vyústění situace by totiž podle deníku mohlo být i to, že by Zeman nejmenoval Sobotku premiérem a hledal by dalšího kandidáta vně sociální demokracie. A lídr ANO Andrej Babiš se prý přímo nabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…