Zeman může skončit ve druhém kole prezidentské volby. V Bakalových novinách promluvil expert a přidal čísla

10.03.2017 8:41

Prezident Miloš Zeman oznámil, že se pokusí obhájit prezidentský post. Páteční Hospodářské noviny poukázaly na Zemanovy silné a slabé stránky, s nimiž musí počítat kterýkoli protikandidát, který chce Zemana porazit. Podle sociologa Daniela Prokopa Zeman není neporazitelný. Co mu může zlomit vaz?

Zeman může skončit ve druhém kole prezidentské volby. V Bakalových novinách promluvil expert a přidal čísla
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman. S květinou vlevo karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová

Miloš Zeman ve čtvrtek večer na Hradě oznámil, že bude znovu kandidovat na prezidenta republiky. Půjde už o Zemanův třetí pokus. V roce 2003 ještě při volbě Parlamentem Zeman neuspěl. O deset let později byl však zvolen v první přímé volbě českým prezidentem. V roce 2018 se pokusí svůj mandát obhájit a podle sociologa Daniela Prokopa má obrovskou šanci postoupit z prvního kola do druhého. O tomto postupu nepochybuje snad nikdo. Ve druhém kole však může Zeman narazit.

Průzkumy ukazují, že se prezident republiky Zeman dlouhodobě těší podpoře asi 54 procent dotázaných. Jeho popularitu však posiluje kouzlo prezidentského úřadu. Post nejvyšší hlavy státu je pro české občany velmi důležitý už od dob T. G. Masaryka a podle Prokopa přidává Zemanovi prezidentský úřad na popularitě přibližně 5 procent. Bez tohoto úřadu by mu vyjadřovalo podporu asi 49 procent lidí. Nelze tedy vyloučit, že bude v roce 2018 ve druhém kole poražen.

Deník si položil otázku, jak by měl vypadat protikandidát, který může Zemana porazit. „Především by měl skýtat garanci, že bude daleko víc než Zeman dbát o vážnost a důstojnost úřadu. Za to stávající hlavu státu pochválilo jen 37 procent dotázaných, zatímco 57 procent projevilo nespokojenost,“ dovolávají se noviny průzkumu CVVM z ledna 2017.

„Přitom jak známo, Češi si na dojem ze svého prezidenta velmi potrpí už od dob tatíčka Masaryka, ne-li už od časů císaře Františka Josefa. ... Naopak minimálně stejně jako Zeman by musel jeho pokořitel podle průzkumu CVVM umět komunikovat s občany a být aktivní v úřadu. To totiž u dosavadního prezidenta pozitivně hodnotí 65 procent Čechů a postrádá jen necelá třetina,“ pokračuje deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …