Zeman může vystupovat ve Washingtonu jako politik z nové Evropy. Velvyslanec vstoupil do debaty o setkání Trumpa s Merkelovou

17.03.2017 23:07

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Washingtonu jednala s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Na společné tiskové konferenci Merkelová prozradila, že s prezidentem vedla tvrdá, ale férová jednání. Co tato schůzka znamená pro Česko? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali europoslanec Evžen Tošenovský (ODS), bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD) a nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Zeman může vystupovat ve Washingtonu jako politik z nové Evropy. Velvyslanec vstoupil do debaty o setkání Trumpa s Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Vůbec nejde o dohody dvou stran. Německo je v tomto jednání reprezentantem EU,“ konstatoval hned na úvod Rouček. Německo se podle jeho názoru dlouho bránilo hrát prim v evropské politice, ale po ohlášeném odchodu Velké Británie z EU staví Německo do role vůdčí země EU rostoucí německá ekonomika, zatímco francouzská či italská ekonomika churaví.

„Jaká bude role Německa v EU, to záleží také na nás, protože EU není jedinou evropskou zemí, ale my náš potenciál v poslední době nevyužíváme,“ posteskl si Rouček. 

Tošenovský mu dal za pravdu, přidal však jedno varování. „Kdyby to bylo tak, že by Německo všechno rozhodovalo, tak by to pro nás rozhodně nebylo dobré. Záleží na dalších státech EU, jakou roli budou chtít sehrát v jednání s USA,“ konstatoval Tošenovský.

„My hlavně musíme jasně říkat, jaká je naše pozice v rámci EU, ale i vůči Americe. My jsme svéprávná samostatná země a máme s USA vlastní specifické vztahy. Měli bychom říkat, jaká je naše pozice vůči Americe, jaká je naše pozice s Německem, ale trochu bych se bránil tomu, aby Německo určovalo náš vztah s Donaldem Trumpem. Musíme myslet na to, že jsme svébytnou zemí, které má možná jinak postavené vztahy s Amerikou než Německo,“ pokračoval Tošenovský.

Doufá, že nedojde k ochlazení německo–amerických vztahů. Doufá naopak v otevření nové obchodní dohody mezi EU a USA. Trump sice smetl ze stolu dohodu TTIP, ale oba politici se shodli na to, že je jak v zájmu EU, tak v zájmu USA podobnou dohodu uzavřít. 

Nakonec se pánové věnovali také evropsko–americkému poměru k NATO. Shodli se na tom, že každá země si musí splnit své povinnosti a platit závazná 2 procenta HDP na svou obranu ročně. Rouček však také připomněl, že Merkelová na společné tiskové konferenci zvedla otázku hospodářské pomoci zemím postiženým válkou.

Prezident Zeman může být hlasem nové Evropy, pochvaloval si Kmoníček

K tématu se po telefonu z Washingtonu vyjádřil také nový velvyslanec Hynek Kmoníček. Potvrdil, že kancléřka teď ve Washingtonu mluví za celou EU, byť to pro nás nemusí být vždy úplně výhodné.

„Je to fakt, což přiznala i sama kancléřka, která řekla, že jede do Washingtonu vyjednávat nejen za Spolkovou republiku, ale za celou EU. Je to prostě silná německá ekonomika, která se tak trochu schovává za ekonomiku silnějších států, což Německu pomáhá. Ale Spolková republika za EU vidí i ten civilizační projekt. Americká strana v tom vidí čistě ten obchod,“ poznamenal Kmoníček.

„My neskrýváme, že to není úplně nejlepší vývoj pro státy naší velikosti, protože naše zájmy nejsou s těmi německými vždy totožné,“ doplnil okamžitě. „Naše názory kupříkladu na uprchlickou krizi jsou mnohem blíž názoru současné americké administrativy. Nám to podle mého názoru otevírá zajímavý hrací prostor. Až přijede český prezident Miloš Zeman do Washingtonu, může vystupovat jako politik z ‚nové Evropy‘, jejíž názory se trochu liší od názorů té ‚staré Evropy‘ čili Německa a Francie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …