Zeman na Rhodu: Vážný projev, ale i pošťuchování Klause či francouzského novináře. A jedno exkluzivní FOTO k tomu

01.10.2016 15:25

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se v sobotu vrací z řeckého ostrova Rhodos, kde vystoupil na konferenci Dialog civilizací. Kromě známého hlavního projevu se zúčastnil i několika dalších akcí. ParlamentníListy.cz byly na místě a přinášejí souhrn zajímavostí, které nikde jinde nenajdete.

Zeman na Rhodu: Vážný projev, ale i pošťuchování Klause či francouzského novináře. A jedno exkluzivní FOTO k tomu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman

Konference Dialog civilizací v sobotu večer skončí. Oficiálně ji uzavře projev bývalého českého prezidenta Václava Klause. Naopak projev současné hlavy státu, Miloše Zemana, konferenci otevíral.

Zeman v hlavním projevu mluvil o civilizaci a anticivilizaci. Řekl, že se můžeme bavit s lidmi, kteří jedí různá jídla, můžeme se bavit i s vegetariány, ale nemůžeme se bavit s kanibaly, protože my jsme jejich jídlo. Tzv. Islámský stát tak Zeman přirovnal ke kanibalům a označil za anticivilizaci s tím, že „anticivilizace se ničí zbraněmi, a ne dialogem“, uvedl prezident.

Je třeba najít limity, kde je ještě možný dialog, uvedl Zeman

Tezi o tom, že nemůžeme diskutovat s těmi, kteří chtějí naši civilizaci zničit, rozvinul Miloš Zeman na tiskové konferenci, kterou celá akce na ostrově Rhodos pokračovala.

Dialog má podle prezidenta své limity a dialog, pokud by byl bez limitu, je nesmysl. Zeman uvedl, že je potřeba tyto limity definovat a najít hranici, kde je ještě dialog možný a kde už nikoliv.

Na tiskové konferenci zopakoval český prezident i svoji známou myšlenku, že migrace je vlastně odliv mozků, jejichž „nositelé“ opouštějí své země místo toho, aby zůstali a pomohli své zemi postavit se znovu na nohy. Migrace je prý pro dané země prohra.

Vedle toho pak kriticky konstatoval, že přestože Evropa nemůže takové migranty absorbovat, unijní lídři jim otvírají dveře. V otázce kvót pak Zeman připomněl, že téměř všichni migranti, kteří do EU směřují, zpravidla říkají, že chtějí do Německa.

Francouzský novinář mluvící anglicky?

Český prezident se ovšem, jak bývá zvykem, rozhodl vážnou atmosféru odlehčit. Když mu francouzský novinář hodlal pokládat otázku, Zeman si nasadil sluchátka se simultánním překladem. Novinář z deníku Le Figaro následně konstatoval, že bude mluvit anglicky.

„Vy jste Francouz a mluvíte anglicky?!“ řekl Zeman a mnozí v sále téměř vybuchovali smíchy. Narážel tak na známou neochotu Francouzů užívat angličtinu a dodal k tomu, že myslel, že nyní po referendu o Brexitu už nebude angličtina hlavním jazykem.

Během hlavního dne fóra Dialog civilizací se prezident zúčastnil i dvou debatních akcí. Nejprve hodinového diskusního panelu a po zhruba patnáctiminutové přestávce ještě dvouhodinového kulatého stolu, kde hovořil rovněž jeho předchůdce Václav Klaus.

Kulatý debatní stůl opět Miloš Zeman lehce zpestřil, tentokrát však pouze pro ty, kteří v sále ovládali češtinu. Když se slova ujímal Václav Klaus, začal hovořit a opomněl si zapnout mikrofon. Miloš Zeman mu ochotně pomohl a neodpustil si při tom pár poznámek. Naklonil se, ukázal na knoflík pod mikrofonem a pronesl: „Vašku, tady se to zapíná. Pořád to nemáš zapnutý, ukaž...“

Zpět do České republiky již oba prezidenti cestují samostatně. Současná hlava státu armádním speciálem a bývalá hlava státu běžným linkovým letadlem. Na řeckém ostrově Rhodos se kromě prezidentova doprovodu, který tvořili mluvčí Ovčáček, kancléř Mynář, poradce Nejedlý a protokolář Forejt, objevil také prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík i šéf čínského gigantu CEFC Chan Chauto. Právě evropskou pobočku této firmy, která v Česku loni masivně nakupovala, vede Tvrdík.

Miloš Zeman před odletem u moře

Ještě před návratem do vlasti si prezident Zeman našel čas na odpočinek. Během volných chvilek se prezident se svými spolupracovníky vykoupal i v moři. Před dvěma lety si zaplaval spolu se svým kancléřem Vratislavem Mynářem a mluvčím Jiřím Ovčáčkem. Tehdy vznikla slavná fotka této trojice, kdy všem z moře koukaly jen hlavy.

„Po ukončení pracovního programu a před odletem zpátky do České republiky se našla chvilka na odpočinek a pan prezident zavítal do hotelové restaurace Dionyssos, která se nachází na břehu moře,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz hradní mluvčí.

Tam také vznikla fotografie prezidenta ve volnočasovém oblečení spokojeně sedícího u stolu, kde jistě nechyběl oblíbený popelníček.


Miloš Zeman odpočívá před odletem. (Foto: Jiří Ovčáček)

Takřka hned po příletu čeká Miloše Zemana další náročný program. „Jsem velmi rád, že se taková chvilka našla, protože v pondělí čeká pana prezidenta návštěva Mezinárodního strojírenského veletrhu a sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v Brně a následně třídenní pracovní návštěva Zlínského kraje,“ konstatoval Ovčáček. Ze Zlínského kraje se hlava státu vrátí ve čtvrtek večer.

„A co mě hrozně moc potěšilo, byly pozitivní reakce českých turistů. Fotografií s panem prezidentem vzniklo bezpočet,“ dodal Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz na ostrově Rhodos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…