Zeman na Ukrajině vyrazil do regionu. Poobědval s gubernátorem a lákal místní podnikatele

22.10.2013 15:34

Prezident Miloš Zeman ukončil pracovní návštěvu Ukrajiny v průmyslovém městě Doněck na jihovýchodě země. Dopoledne tam jeho delegace přeletěla z Kyjeva. V Doněcku prezident republiky promluvil na velkém byznysfóru, kde vyzdvihl průmyslový význam České republiky.

Zeman na Ukrajině vyrazil do regionu. Poobědval s gubernátorem a lákal místní podnikatele
Foto: Radim Panenka
Popisek: Z výstavy před kyjevskou radnicí, kterou Zeman otvíral

Ve východoukrajinském Doněcku se český prezident setkal s gubernátorem zdejší oblasti, poobědval a prohlédl si velké Centrum slovanské kultury města Doněck a promluvil na česko-ukrajinském podnikatelském semináři.

Tam prezident ve svém projevu zdůraznil význam průmyslu a odmítl jeho zavrhování na úkor jiných odvětví, třeba služeb.

Miloš Zeman před našimi a ukrajinskými podnikateli konstatoval, že v českých zemích, které byly součástí rakousko-uherské monarchie, se tehdy koncentrovalo 70 procent veškerého průmyslu. 

„Byli jsme průmyslovým centrem střední Evropy,“ uvedl Zeman s tím, že se stále tímto centrem snažíme stát. Český prezident také vyjádřil nesouhlas s tím, jak někteří průmysl zavrhují a upřednostňují třeba sektor služeb.

Posledním bodem Zemanova programu na Ukrajině bylo setkání s Rinatem Achmetovem, nejbohatším Ukrajincem, který je řazen mezi padesát nejbohatších lidí světa.

Rinat Achmetov je dlouholetým prezidentem fotbalového klubu FK Šachtar Doněck a s Milošem Zemanem se setkal ve známé Donbass aréně. Tento nejbohatší Ukrajinec bývá označován za hlavního tahouna Ukrajiny k Evropské unii a naopak jejímu oddalování se od Ruska.

Miloš Zeman byl na pracovní návštěvě Ukrajiny od neděle, kdy uctil památku padlých československých vojáků, kteří pomáhali osvobozovat Kyjev, a setkal se s veterány Rudé armády, kteří se zúčastnili osvobozování Prahy.

Během pondělí Zemana přijal jeho protějšek, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Oba státníci řešili konkrétní témata jako přibližování země EU, prohloubení ekonomické spolupráce.

Jedním z témat jejich jednání byla i odsouzená expremiérka Julija Tymošenková. V pokračování její kauzy a možném přesunu do Německa je podle Miloše Zemana nevhodná předčasná medializace.

Na podnikatelském fóru v Kyjevě, kde prezident Zeman vystoupil v pondělí, zdůraznil podstatu ekonomické diplomacie. „Je založena na představě nevměšování se do vnitřních záležitostí druhé země, ale současně nepovažování hospodářské výměny za pouhou vnitřní záležitost,“ uvedl Miloš Zeman.

Končící Zemanova návštěva Ukrajiny je už jeho několikátou významnou cestou. Naposled a opět s početnou podnikatelskou delegací navštívil Stát Izrael. Před tím objel všechny sousední země a navštívil hlavní instituce Evropské unie v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…