Zeman na akci průmyslníků: Ocením baťovské podnikatele, ale ne zjevy jako Bakala a Kožený

14.09.2015 16:50

Rozvoji českého průmyslu brání podle prezidenta Miloše Zemana tři problémy. Prvním je nedostatek studentů technických oborů, dalším je malý důraz na aplikovaný výzkum a také proexportní politika s důrazem na stávající tradiční obory. Prezident to řekl dnes v Brně na sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

Zeman na akci průmyslníků: Ocením baťovské podnikatele, ale ne zjevy jako Bakala a Kožený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se zdraví s horníky

Průmysl je podle Zemana stále klíčovou složkou hospodářství. "Myšlenka reindustrializace vznikla ve Velké Británii již před deseti lety. Proto, aby nás průmysl nadále živil, je však podle mě potřeba vyřešit tři zmíněné problémy," řekl Zeman.

Změna proporcí v počtech studentů se má změnit ve prospěch technických oborů na úkor humanitních, po čemž průmysloví zaměstnavatelé volají už několik let. "Tyto lidi potřebují. Jsem principiální odpůrce školného, proto si myslím, že je řešením podnikové stipendium," podotkl Zeman. Výzkum by měl podle něj být více aplikovaný než základní. "A mnohem šířeji by měl být podporovaný podnikovými stipendii než dosud," řekl.

V proexportní politice je potřeba vsadit na nové průmyslové obory, jako jsou biotechnologie či nanotechnologie. "Nesmíme ulpívat u dosavadních oborů, třebaže se ukazují jako nosné," uvedl Zeman.

Naopak zmínil pochybnosti o digitalizaci průmyslu. "Nové systémy jsou dražší, pomalejší, poruchovější a nejsou kompatibilní. Při vší úctě k myšlence digitalizace bych chtěl varovat před tím, aby vedle solárních tunelů nevznikly tunely digitální," uvedl.

Naznačil také, že 28. října hodlá při udělování vyznamenání na Pražském hradě ocenit řadu českých průmyslníků, kteří dokázali znovu vzkřísit podniky a rozvíjet je. "Tedy baťovské podnikatele a ne zjevy typu (Zdeněk) Bakala či (Viktor) Kožený," řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …