Zeman na něj se*e! Schwarzenberg se pořádně rozjel, fanoušek si přál Zemanovu smrt

21.09.2019 7:45

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na svém facebooku uhodil na prezidenta Miloše Zemana. „Zeman sere na Zemana,“ nešetřil Schwarzenberg vulgarismy, když popisoval počínání prezidenta vůči nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. „Prezident vzkázal, že ho vůbec nezajímá, jaké argumenty nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve svém konečném rozhodnutí, na které má tři měsíce čas, přinese a jaké důkazy zohlední. Tímto mu vzkázal, že tak či onak svého poddaného premiéra vytáhne z bryndy a že to všechno může zahodit do koše, protože tady vládne on, prezident,“ píše Schwarzenberg. Že by však slova prezidenta Miloše Zemana o případné abolici měla na posuzování rozhodnutí o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) vliv, mezitím Nejvyšší státní zastupitelství vyloučilo.

Zeman na něj se*e! Schwarzenberg se pořádně rozjel, fanoušek si přál Zemanovu smrt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Souhlasili byste, kdyby prezident Zeman zastavil stíhání premiéra Babiše?

86%
14%
hlasovalo: 19739 lidí
„Zeman sere na Zemana,“ započal svůj příspěvek nepříliš vybíravě Schwarzenberg. A jeho příspěvek se točil kolem slov prezidenta Miloše Zemana o případném udělení abolice pro ministerského předsedu Andreje Babiše. Schwarzenberg pak narážel na prezidentovu ignoraci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jenž ve věci zastavení trestního stíhání v případu Čapí hnízdo bude mít poslední slovo, jelikož má tři měsíce na to, aby posoudil, zdali bylo zastavení trestního stíhání v souladu se zákonem.

Anketa

Souhlasili byste, kdyby prezident Zeman zastavil stíhání premiéra Babiše?

86%
14%
hlasovalo: 19739 lidí

„Prezident Zeman prohlásil, že by zastavil případné obnovené stíhání premiéra Babiše. Prezident vzkázal, že ho vůbec nezajímá, jaké argumenty nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve svém konečném rozhodnutí, na které má tři měsíce čas, přinese a jaké důkazy zohlední. Tímto mu vzkázal, že tak či onak svého poddaného premiéra vytáhne z bryndy a že to všechno může zahodit do koše, protože tady vládne on, prezident,“ pokračuje Schwarzenberg.

A zakončuje zklamáním, že si „před koncem roku 89 myslel, že za třicet let budeme svobodní a bude u nás vládnout demokracie a právní stát“. „Šeredně jsem se zmýlil,“ píše.

A ostrá byla i samotná diskuse pod Schwarzenbergovým příspěvkem. Uživatel Jarda Hrbek ve svém komentáři navázal na příspěvek europoslance Stanislava Polčáka (STAN), jenž na twitteru konstatoval, že „souboj Zeman vs. Zeman“ do doby rozhodnutí nejvyššího státního zastupitelství „rozhodne příroda.“ „Kdyby se o Zemana postarala příroda tak je republika měsíc v lihu… Druhý Vánoce,“ vyostřil diskusi Jarda Hrbek.

„Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda,“ zní pak původní tweet europoslance Stanislava Polčáka.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dnes vyloučilo, že by na posuzování rozhodnutí o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) mohla mít vliv slova prezidenta Miloše Zemana o případné abolici. Zeman ve čtvrtek prohlásil, že by zastavil Babišovo trestní stíhání, kdyby ho nejvyšší žalobce obnovil. Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček uvedl, že prezidentův výrok považuje za nepřiměřený zásah do fungování justice. ODS chce s ohledem na prezidentovy výroky jednat s ostatními opozičními stranami o společném postupu.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání. Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Případnou abolici by podle Ústavy musel podepsat i premiér nebo jím pověřený člen vlády. Babiš dnes řekl, že diskusi o svém případném podpisu pod abolicí považuje za zbytečnou, protože trestní stíhání bylo zastaveno. Hamáček uvedl, že nepředpokládá, že by Babiš případný podpis pod abolicí nechával na některém členovi kabinetu za ČSSD.

Naopak velký tlak Zemanova slova vzedmula v opozici. Předseda ODS Petr Fiala označil prezidentova slova za nepřijatelný tlak na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Chce jednat s šéfy Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN o možném společném postoji k záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…