Zeman na tiskovce: Pohlavek novináři, výhrůžka technikovi, ale i vážná témata

20.02.2015 15:57

Prezident České republiky Miloš Zeman dnes ukončil návštěvu Královéhradeckého kraje. S hejtmanem Lubomírem Francem (ČSSD) se dohodli na spolupráci, která se týká dostavby dálnice D11. Zeman si pochvaloval, jak o něj bylo postaráno, i to, že za ním přišlo početné publikum. Kvitoval i dobrý pocit z úterního setkání s vládními činiteli.

Zeman na tiskovce: Pohlavek novináři, výhrůžka technikovi, ale i vážná témata
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Zeman s hejtmanem Francem a majitelem firmy Kasper Kovo Rudolfem Kasperem

Prezident nejdříve ze srdce poděkoval hejtmanovi za dokonalé zabezpečí návštěvy. A pak řekl: "Měl jsem opravdu dva dobré pocity z tohoto týdne, když jsme se potkali s ústavními činiteli a diskutovali o zahraniční politice, a pocit, když jsem měl plný sál při svém setkání s občany tady,“ zhodnotil Zeman po skončení třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje v Rychnově nad Kněžnou.

V rámci tiskové konference také řekl, že chtěl diskutovat s případnými demonstranty, kteří jsou při jeho návštěvách všudypřítomní, ale v průměru se podle výpočtu Zemanova týmu sejdou vždy tak čtyři a nikdy pozvání do sálu k diskuzi nepřijmou. "Z toho jsem vyvodil, že je to jen zbabělá cháska, a pokud někdo nemá dost odvahy diskutovat, musí se bohužel vyjadřovat méně náročným způsobem,“ uvedl k demonstrantům s kartami, kteří nechyběli ani na této jeho návštěvě.


Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nabízí v Rychnově demonstrantům s červenými kartami účast na debatě s prezidentem, ti odmítli. Byli celkem čtyři.

Prezident se také setkal se zástupci 6. a 7. polní nemocnice a diskutoval s nimi o čerstvém rozhodnutí vyslat polní nemocnici do Jordánska. "S představiteli polní nemocnice jsme se shodli na jejím vyslání do Jordánska,“ oznámil na tiskové konferenci prezident.

Na dotaz novináře z deníku Právo, který se vrátil ke kauze Ferdinanda Peroutky a jeho prezidentem proklamované náklonnosti k Adolfu Hitlerovi, Zeman citoval, co napsal Peroutka 20. dubna 1939. "Mohl bych Peroutkův článek o Hilterovi coby gentlemanovi pokládat za morální uklouznutí nebo ironii, ale pokud ten člověk napsal 20. dubna 1939 plus minus tři dny, že Hitler se prokázal jako největší z Němců... V čem potom vidíte tu iroinii? Měsíc po zřízení protektorátu čteme od tohoto autora oslavné články na Hitlera a oslavu 'Velké říše',“ řekl Zeman a konstatoval, že to není ani ironie, ani morální uklouznutí. Tazateli pak neopomněl sdělit, že čeká na omluvu za zprávu, kterou začátkem února zveřejnil deník Právo. Ta se týkala prezidentovy návštěvy severních Čech, během níž poobědval s místními podnikateli v restauraci v Krásné Lípě, kde běžně obsluhují mentálně a tělesně postižení. Právo uvedlo, že prezidentův tým tento typ obsluhy odmítl, následně byla ale tato informace vyvrácena jako nepravdivá.

Řecko by mělo opustit eurozónu

Prezident Miloš Zeman se na tiskové konferenci rovněž vyjádřil k otázce možného vyloučení Řecka z eurozóny. "Tři nebo čtyři roky zastávám názor,  že Řecko by mělo být z eurozóny vytlačeno, nebo by mělo odejít samo. A to už kvůli tomu, že se tam dostalo ekonomickým podvodem a falšováním statistik, což Řekové nakonec přiznali. Jsem pro jeho vystoupení z eurozóny, ale mluvím o vystoupení z eurozóny, nikoliv z Evropské unie,“ konstatoval prezident.

Během tiskové konferenci došlo také dvakrát k technické chybě, přičemž prezident na to neváhal okamžitě reagovat vtipem: "Já bych prosil technika, pokud je přítomen, aby se pokusil opravit chybu na svém zařízení. Znáte tu anekdotu: Jedna chyba se promíjí, druhá se penalizuje a třetí znamená rozsudek smrti... Takže máte ještě jeden pokus," pobavil přítomné novináře Zeman.

Novináři píší o Klausové, ale co velvyslankyně Filipi

Věkové omezení velvyslanců podle služebního zákona, který stanoví horní věkovou hranici pro úředníky na 70 let, by podle prezidenta Miloše Zemana mělo primárně řešit Ministerstvo zahraničních věcí. Velvyslanci jsou totiž jeho zaměstnanci, řekl dnes novinářům Zeman v Rychnově nad Kněžnou na závěr své návštěvy Královéhradeckého kraje.

Samotné věkové omezení považuje prezident za "hloupé". Do právní analýzy zákona se ale pouštět nechce.

Věkové omezení se podle Zemana týká minimálně dvou lidí, mimo jiné i šéfky ambasády v Sýrii Evy Filipi, jejíž práci na české ambasádě v Damašku ocenil. Pokud by ji podle prezidenta celá věc "semlela", byla by to prý hloupost české byrokracie. České velvyslanectví v Damašku poskytuje konzulární služby i pro USA.

Vedle Filipi se věkové omezení týká i velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové, které bylo loni 71 let a kterou do Bratislavy prosadil Zeman. Podle informací serveru Echo24.cz Klausová čeká na výsledek právních rozborů, jež by mohly její misi případně prodloužit. Ministerstvo zahraničí by totiž mělo dostat přesný výklad jednotlivých ustanovení služebního zákona, který připravuje Ministerstvo vnitra.

Ohledně Klausové se Zeman nijak konkrétně nevyjádřil, pouze uvedl, že věkové omezení považuje za hloupé.

Zeman vyzval k větší účasti Čechů na misích OBSE na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman je pro posílení mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východě Ukrajiny, která by měla pomoci zastavit boje v oblasti. Zeman by se také přimlouval za to, aby se zvýšil počet českých občanů v misi, kterých je podle něj nyní 11.

"Já sám dávám přednost výraznému posílení mise OBSE, která by měla bojující strany důsledně oddělit a pomoci při zajištění trvalého příměří," řekl dnes Zeman. Podle něj by vyslání mírových sil mohlo v Radě bezpečnosti OSN zablokovat Rusko. "Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nedávno prohlásil, že s vysláním evropských policejních sil by musely souhlasit obě bojující strany," řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…