Zeman nakonec jmenoval Mikuláše Beka, svého kritika, rektorem

16.07.2015 12:30

Prezident Miloš Zeman jmenoval Mikuláše Beka na další funkční období rektorem Masarykovy univerzity. ČTK to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Oproti zvyklostem se s ním ale prezident na Pražském hradě nesetkal a dekret mu společně s dopisem poslal po ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Bek, který měl se Zemanem spory, dnes dopoledne o svém jmenování nevěděl, informaci dostal z médií. Proto se k situaci zatím nechce vyjadřovat, vzkázal ČTK. Snaží se zjistit podrobnosti.

Zeman nakonec jmenoval Mikuláše Beka, svého kritika, rektorem
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Nové funkční období Bekovi začne od září. S jeho jmenováním na začátku července vyslovila souhlas i vláda.

Prezident obvykle zve rektory při jmenování na Pražský hrad, kde jim dekret předá při slavnostním ceremoniálu. "Pan prezident zvolil následující postup. Ten příslušný jmenovací dekret byl dnes zaslán ministryni školství, mládeže a tělovýchovy společně s dopisem prezidenta republiky a s žádostí o předání dekretu jmenovanému," řekl Ovčáček ČTK.

Zeman má podle něj právo zvolit si variantu, jakým způsobem dekret předá. "Může si zvolit variantu předání na Pražském hradě, může ale také zvolit variantu předat tento jmenovací dekret prostřednictvím školství a takto to pan prezident také učinil," dodal Ovčáček. Nevidí důvod, proč záležitost zdůvodňovat.

Padesátiletý muzikolog řídí druhou největší univerzitu v Česku od roku 2011. Znovu byl do funkce rektora v dubnu navržen akademickým senátem MU. Byl jediným kandidátem. Dostal 41 hlasů, pět členů senátu hlasovalo proti, tři se zdrželi. Vedle jiných úkolů chce pracovat na sblížení přírodovědných a humanitních oborů.

Bek Zemanovi neumožnil v době kandidatury na prezidenta vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně dvakrát nepozval na oslavy 28. října. Na dotaz, zda za osobním nepředáním dekretu jsou osobní spory, Ovčáček řekl, že dostatečnou odpovědí je, že Zeman jmenování podepsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…