Zeman navštívil město na česko-rakouské hranici. Varoval před uprchlíky a vysmál se muži s píšťalkou

03.06.2016 13:13

Svou třídenní návštěvu Jihočeského kraje zakončil prezident Miloš Zeman v Českých Velenicích. Zde na něj v brzkém odpoledni čekaly stovky příznivců.

Zeman navštívil město na česko-rakouské hranici. Varoval před uprchlíky a vysmál se muži s píšťalkou
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Jihočeský kraj

Zeman město České Velenice navštívil jako zřejmě druhá hlava státu, návštěva Tomáše Garrigue Masaryka totiž není stvrzena jeho podpisem.

„Když je někdo starosta ve čtvrtém funkčním období, musí být dobrý starosta. Jinak by ho čtyřikrát nezvolili,“ vysekl poklonu starostovi Českých Velenic Zeman. Úvodem setkání s občany vzpomněl na svého přítele Jiřího Sedláčka, který jej několikrát v Českých Velenicích vítal. Vzpomněl také na setkání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, jež se uskutečnilo v minulých měsících. 

Život v bezpečné zemi nemusí trvat na věky, varoval Zeman

Řeč přišla i na nedávno zesnulého malíře Adolfa Borna, jenž byl místním rodákem. „Měl jsem ho rád. Děkoval jsem mu při posledním setkání za jeho podporu, kterou mi poskytl v prezidentské volbě. A nyní je na mladých, aby rodili nové slavné rodáky,“ řekl Zeman. Do města podle svých slov přijel kvůli setkání s cizineckou policií a integrovaným záchranným sborem, jež mají případně pomoci v zábraně proti uprchlíkům. „Povodňové zábrany nestavíme, když už je voda na hranici města. Tyto povodňové zábrany stavíme dříve. A je poté jen plusem, pokud je nemusíme využít. A i nám hrozí migrační krize,“ domnívá se prezident. „Kdybychom své hranice nebránili, dorazí k nám velká většina ekonomických migrantů vrácených z Německa,“ podotkl Zeman a poděkoval přítomným, kteří přinesli české vlajky. „Život v bezpečné zemi nemusí trvat navěky, každý z nás si musí uvědomit povinnost vůči své zemi, již si musíme chránit,/ nechal se slyšet Zeman.

První otázka směřovala k podpoře Fondu ohrožených dětí Klokánek a k celoživotním úsporám hlavy státu. Podle slov, která uvedl v minulých dnech, má na finančním účtu deset milionů korun. „Myslím, že jsem si vydělal dost na to, abych si mohl dovolit domeček a zahrádku,“ řekl, co chce koupit své ženě, aby mohla venčit svého psa. Třetinu svého platu hodlá i nadále věnovat Fondu ohrožených dětí Klokánek. „Na rozdíl od předchozích zkušeností doufám, že se ke mně přidá i jakýkoliv jiný občan, ať už přímo, nebo prostřednictvím prezidentského fondu.“

Nechte se bít vařečkou, budete prezidentem, vtipkoval Zeman

„Moje maminka byla učitelka. Z domova si nosila velkou vařečku. A dovedete si asi představit, co se stane z člověka, který se nechá bít vařečkou. Nechte se bít vařečkou, budete prezidentem,“ zmínil s úsměvem Zeman k dalšímu dotazu ohledně týrání dětí. Domnívá se, že vždy záleží na míře fyzického trestu. „Facka ještě nikoho nezabila, vařečka z vás mrzáka neudělá,“ dodal Zeman.

Další dotaz směřoval k nepracujícím mladým lidem a nepřizpůsobivým. „Chtěl bych tento pojem definovat. Podle mé definice je nepřizpůsobivý člověk ten, kdo odmítne nabízenou práci,“ řekl Zeman, že to nesouvisí s národností či rasou. „Ano, máte zde vyšší podíl nepřizpůsobivých. Ale když tento fakt budeme pouze konstatovat, tak je to málo. My musíme hledat cesty, jak je k práci přimět. Podle mého názoru je nutné snížit sociální dávky těm, kteří práci odmítnou. A to až na úroveň sociálního minima,“ myslí si Zeman. Zároveň dodal, že by navýšil minimální mzdu.

Nezaměstnaných je podle něj 400 tisíc, volných míst je 120 tisíc. „A to jsou leckdy i nekvalifikovaná místa,“ podotkl Zeman. Následně se vyjádřil také k ubytovnám či k migrační krizi. Podle něj by se do obrany hranic případně mohli zapojit i hasiči.

Další otázka směřovala k výplatě předčasných důchodů horníků. „Je to strašně složitá otázka a já jsem o ní dlouho a dlouho přemýšlel a diskutoval s odborníky. Představte si člověka, který tisíc metrů pod zemí a ve sluji, která je velmi úzká, dělá v prachu a špíně dvacet let. Samozřejmě se říká, že pokud se bude dávat předčasný důchod horníkům v hlubinných dolech, tak se mohou o tyto peníze přihlásit i jiní pracovníci... No a pak se přihlásí další a další, až to nakonec skončí úředníky, kteří budou argumentovat tím, že je od sezení bolí zadek a že by chtěli předčasný důchod. Takže moje odpověď je nepopulární: Stát má dávat předčasné důchody jenom tak, aby mu zbyly peníze na zdravotnictví i školství. Nemůže je dávat všem, i když by to bylo hezké. Může je dávat jen té nejpostiženější skupině,“ myslí si Zeman. Předčasné důchody by dal jen těm horníkům v hlubinných dolech. „To stát nezabije,“ dodal.

Závěrečná otázka se týkala pěstounské péče. Poté již prezident podepsal pamětní knihu města a následně připevnil prezidentskou stuhu na prapor Českých Velenic. Z města si odvezl litografii Adolfa Borna. „Chci být vždy kocourem. Role myši mě nezajímá,“ podotkl ke vzkazu, jenž mu řekl starosta o tom, že stejně jako v přírodě jsou kocouři a myši, je tomu tak v politice. Zeman se s Velenicemi rozloučil vyzváním k muži, jenž na místě neustále pískal. „Pískání je řeč ptáků, my mluvíme lidskou řečí,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…