Zeman, nebo Dienstbier? Komunisté svou podporu stále tají

01.12.2012 12:15

Centrálu komunistů včera navštívili dva adepti na Hrad. Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD). Oboum jde o jediné, a to získat podporu KSČM v přímé volbě prezidenta. Jak se ale Filipova strana rozhodne, zatím tají. Výsledek by měla sdělit do týdne.

Zeman, nebo Dienstbier? Komunisté svou podporu stále tají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

„Stojím o hlasy všech občanů bez ohledu na to, k jaké politické straně patří,“ prohlašuje Zeman. Pozvání od šéfa KSČM Vojtěcha Filipa na výkonný výbor neodmítl, ačkoliv říká, že na sílu stranických sekretariátů v přímé volbě příliš nevěří. Podle svých slov tam šel jako na jakékoliv jiné setkání, kde od něj chtějí nějaké vystoupení.

Pozvání neodmítl ani sociální demokrat Jiří Dienstbier. „Se svým sociálním programem jsem přirozeným kandidátem všech voličů levice,“ prohlašuje s tím, že jít za komunisty bere jako přirozenost.

„Můj otec by se zachoval zcela stejně, protože jemu vždy šlo o prosazování určitých hodnot,“ odpověděl Dienstbier na otázku Lidových novin, co by na kandidátovo konání asi řekl jeho otec, jeden ze zakladatelů Charty 77. Otec prý sám požádal KSČM o podporu v senátních volbách na Kladensku a získal ji, dodal kandidát.

Celé setkání pak zhodnotil šéf komunistů Vojtěch Filip. „Miloš Zeman měl jednodušší, stručnější odpovědi, takže se dostalo na víc tazatelů. Jiří Dienstbier se snažil do hloubky vysvětlit některé své postupy,“ citují Filipa LN.

Na rozhodnutí, koho bude strana podporovat, si musíme počkat až do 8. prosince. Do té doby si totiž komunisté vyhradili čas. Přesto má Zeman jeden hlas jistý, a to europoslance a bývalého kosmonauta Vladimíra Remka. Toho chtěli komunisté sami navrhnout mezi kandidáty o Hrad. „Já budu volit Zemana,“ tvrdí Remek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…