Zeman nechce Putnu jmenovat z osobních důvodů, míní většina Čechů

11.06.2013 8:45

Prezident Miloš Zeman odmítá osobně předat profesorský dekret literárnímu historikovi Martinu C. Putnovi z osobních důvodů, myslí si většina Čechů. Další téměř čtvrtina lidí vidí za prezidentovým rozhodnutím názory jeho poradců. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, o jehož výsledcích informovala Česká televize.

Zeman nechce Putnu jmenovat z osobních důvodů, míní většina Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin C. Putna

Putna měl být mezi více než 60 novými profesory, které Zeman v úterý jmenuje v Karolinu, na Zemanovo přání ale Putna převezme profesorský dekret později z rukou ministra školství.

Podle osmi procent dotázaných se prezident ohledně Putny rozhodl na doporučení odborníků, stejný podíl míní, že jednal v mezích svých ústavních pravomocí. Zemanův postup, kdy podepsání Putnovy profesury podmínil tím, že mu dekret nebude muset předávat sám a že jmenovací pravomoc přejde v budoucnu z hlavy státu na ministra školství, vyvolal nevoli v akademické obci. Na ceremoniál kvůli tomu odmítl přijet rektor českobudějovické Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Putna dostane dekret ještě v červnu

Zemanovi vadil literární historik Putna údajně kvůli svému vystupování na veřejnosti. Prezident zmínil například Putnův transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru", s nímž přišel na průvod homosexuálů Prague Pride. Putna by měl dekret dostat také v Karolinu, předběžně se prý s ministrem školství Petrem Fialou dohodli na datu 25. června.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …