Zeman nechce za ombudsmanku Šabatovou. Vytáhl na ni něco ošklivého

09.02.2014 6:34

Prezident Miloš Zeman veřejně podpořil svého kandidáta na ombudsmana Stanislava Křečka, současného zástupce ombudsmana a někdejšího poslance ČSSD. Proti Anně Šabatové, jeho proti kandidátce, kterou podporuje klub ANO a TOP 09, má výhrady. Zprávu přinesl server Novinky.cz.

Zeman nechce za ombudsmanku Šabatovou. Vytáhl na ni něco ošklivého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Zeman ve své kritice Šabatové poukazuje na její roli v takzvané kuřimské kauze, která se odehrála před osmi lety. Šabatová tehdy byla v kontaktu se sestrami Maurerovými, které byly později odsouzeny za týrání dvou chlapců.

„Pokud jde o paní Šabatovou, lidsky proti ní samozřejmě nemám námitky, ale nenavrhoval jsem ji proto, že jsou určité nejasnosti, pokud se týká její účasti v takzvané kuřimské kauze,“ prohlásil Zeman na její adresu v České televizi.

Taková slova ale pobouřila premiéra a předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku. „Pan prezident velmi tvrdě vede kampaň za svého kandidáta,“ reagoval a připomněl, že ČSSD podporovala Křečka na funkci zástupce ombudsmana. „Paní Šabatová má úctyhodnou minulost a na té nevidím ­žád­né skvrny. Ani toto není problém,“ dodal rozhodně.

Sama Šabatová nepopírá, že v roce 2006 se na ni sestry obrátily s žádostí o pomoc při legalizaci třináctileté Aničky, z níž se o půl roku později vyklubala dospělá Barbora Škrlová. Důrazně však odmítá, že by byla jakýmkoliv způsobem spojena s následným týráním dětí.

Naletěla jsem, brání se Šabatová

„Nejsou žádné nejasnosti, jak tvrdí pan prezident. A pokud by měl zájem o vysvětlení, tak mu ho ráda dám,“ sdělila Šabatová Právu. Podle ní je třeba od sebe odlišit případ údajně nezletilé Aničky, o které sestry tvrdily, že je nalezeným dítětem, a chtěly ji legalizovat, a pozdější případ týrání dvou chlapců, o kterém v době, kdy ženám radila, neměla ani tušení.

„Pomohla jsem dostat do systému dítě, o kterém obě ženy prohlásily, že je to třináctiletý nalezenec, nechodí do školy a vzdělávají ho samy. Řekla jsem jim, že o tom musí rozhodnout jedině soud, pomohla jsem jim sepsat návrh a odnesla jsem ho na soud, aby to proběhlo rychle. To byla moje role,“ dodala s tím, že si je vědoma toho, že oběma ženám naletěla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…