Zeman necouvne. Nepřítel Izraele ministrem zahraničí nebude, zahřmělo z Hradu

23.05.2018 11:38

Nominace na možné budoucí ministry za ČSSD se nejspíš nakonec měnit budou. Aspoň v jednom případě. Prezident Zeman totiž evidentně neustoupí ani o milimetr a Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničí nikdy nejmenuje. Kromě migrace má ještě vážnější důvod.

Zeman necouvne. Nepřítel Izraele ministrem zahraničí nebude, zahřmělo z Hradu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman při projevu na oslavách výročí Státu Izrael

“Česká republika je upřímným přítelem Izraele. A proto se nikdy nesmí stát členem vlády nepřítel Izraele, který svou nenávist vyjádřil dokonce písemně,” napsal tvrdě na sociálních sítích prezidentův mluví Jiří Ovčáček. 

Reagoval tak na Pocheho dopis členům sociální demokracie, v němž současný oranžový europoslanec rozebírá své názory na Izrael a ostře kritizuje současnou zahraniční politiku českého státu. Poche píše o “nekritické podpoře” současného vedení Státu Izrael, který prý samotným Izraelcům nepomáhá.

“Je zcela v našem zájmu, aby na území Izraele existoval demokratický stát plněsdílející západní zájmy. Politika současné vlády však vede i s pomocí Spojených států, a to zejména s ohledem na přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, k faktickému zostření izraelské války na domácí frontě a k prohlubování nepřátelství vůči Izraeli v muslimském světě. Taková politika není pro mezinárodní stabilitu a bezpečnost příliš produktivní. Nekritická podpora politiky současného vedení v čele s premiérem Netanjahuem ze strany některých zemí, mezi něž patří i Česká republika, tak paradoxně Izraeli příliš nepomáhá,” napsal doslova Miroslav Poche.

Anketa

Litujete, že jsme po válce vyhnali sudetské Němce?

7%
93%
hlasovalo: 9539 lidí

Jeho názor tak jde zcela proti dlouhodbé snaze prezidenta republiky prohlubovat s Izraelem vzájemné přátelské vztahy. O plánu na přesun české ambasády do Jeruzaléma nemluvě.

Na kritiku Izraele je prezident Zeman velmi citlivý a přičteme-li k tomu tolik propíraný Pocheho článek o přijímání migrantů, dveře Černínského paláce zůstanou současnému členovi Evropského parlamentu zavřené.

Mluvčí Ovčáček se na jeho adresu veřejně za poslední týden kriticky vyjádřil mnohokrát a jak sám říká, ve svých příspěvcích se vždy drží názorového rámce prezidenta. Sám Miloš Zeman věc komentoval minulý čtvrtek po skončení návštěvy severní Moravy. Tehdy na dotaz redaktorky ČT, zda by akceptoval Miroslava Pocheho ve vládě, odpověděl jedním slovem: ne.

Následně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Zeman svůj odmítavý postoj odůvodnil již zmiňovaným tématem migrace. “Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády,” uvedl Zeman.

“V květnu 2015 napsal článek, který byl velmi vstřícný vůči migrantům a obhajoval právě zmiňované migrační kvóty,” dodal k tomu prezident republiky.

Variantu koaliční vlády bez Miroslava Pocheho v úterý připustil statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Podle něho to rozhodně není tak, že by Poche byl jediným vhodným kandidátem strany na post ministra zahraničí.

“Je potřeba si říct, jestli máme v sociální demokracii jenom jednoho jediného možného kandidáta na ministra zahraničních věcí a to pana Pocheho. Skutečně si myslím, že nemáme. Vedle něj může být další řada kvalitních kandidátů,” konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jiří Zimola.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…