Zeman nemá pravdu. Politický geograf a redaktor Karas si na ČT notovali ohledně Ukrajiny

12.05.2015 22:55

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov se prý mají rádi. Ukazuje se to i na tom, že si vyměňují brambory, případně rajčata. Prozradil to zpravodaj České televize Miroslav Karas s tím, že o moc víc prozradit nelze, protože ministři byli po společném jednání velmi tiší. Politický geograf Martin Riegl by tuto vzájemnou schůzku nepřeceňoval. Nastínil, o co jde Vladimiru Putinovi, a postavil se proti Miloši Zemanovi.

Zeman nemá pravdu. Politický geograf a redaktor Karas si na ČT notovali ohledně Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Zpravodaj České televize v Rusku Miroslav Karas popsal, co se v zemi Vladimira Putina děje v souvislosti se zveřejněním zprávy zavražděného politika Borise Němcova o účasti ruských vojáků v bojích na Ukrajině. A co přinesla schůzka ministrů zahraničí Spojených států a Ruska? Svůj komentář k tomu v úterních Událostech, komentářích přidal politický geograf Martin Riegl.

Ministři si předávali brambory, prý se mají rádi

Ministr zahraničí USA John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se sešli v ruském Soči. Schůzka trvala přes čtyři hodiny, ale po jejím skončení oba politici nebyli nijak zvlášť sdílní. Karas ovšem také podotkl, že ruské sdělovací prostředky dlouhodobě vykreslují Washington jako agresora, který může za všechno špatné, co Rusko potkalo.

Lavrov také Kerrymu daroval brambory. Co to znamená? „Podle mě to ukazuje, že jejich vzájemné vztahy jsou poměrně přátelské. Šlo totiž o odpověď na jeden brambor, který před časem věnoval Kerry Lavrovovi. Lavrov dnes předal své brambory s tím, že jsou ještě lepší, protože vyrostly v Rusku, a přidal i rajčata,“ prozradil Karas.

Následně se vyjádřil ke zveřejněné zprávě z podkladů zavražděného Borise Němcova, a to sedmdesát pět dní po jeho smrti. Ze zprávy vyplývá, že ruští vojáci dostávají žold ve výši asi 30 tisíc korun. O ruské účasti v bojích na Ukrajině svědčí prý ostatně i fotografie z fronty, které zveřejňují sami účastníci bojů.

Němcovova zpráva neříká nic nového. Putinovi jde o toto...

Riegl varoval před přeceňováním schůzky. To, že nebyly zveřejněny žádné obsáhlejší informace ze schůzky, ukazuje na složitost jednání. Rusko si ale podle odborníka uvědomuje, že se částečně ocitá v izolaci, a snaží se s tím něco dělat.

„Rusko si začíná uvědomovat, že zejména jeho ekonomická situace není dobrá, zřejmě nečekalo tak tvrdou reakci na okupaci Krymu. Ale je otázka, zda Moskva své chování reálně změní. Němcovova zpráva však prý Rusko ke změně jednání nepohne, protože vlastně nepřináší nic nového. Dnes již všichni vědí, že válka na Ukrajině Moskvu finančně vyčerpává, a také je už dlouho jasné, že na Ukrajině umírají ruští vojáci.

Otázkou ale je, jaký je vlastně cíl Moskvy v tomto konfliktu. „Já se domnívám, že konečným cílem Moskvy je ovlivňování Ukrajiny jako celku. Pro Moskvu by byla také prohra, kdyby vláda v Kyjevě začala plně kontrolovat své území,“ shrnul svůj názor. V závěru svého vystoupení také jasně řekl, že nejsou dodržovány minské dohody, a dokladoval to i na výměně zajatců, která neprobíhá. Riegl se tak jasně postavil proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi, jenž se domnívá, že jsou tyto dohody pomalu naplňovány a situace se zklidňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…