Zeman nemůže nic rozhodovat, on může z Hradu jen spokojeně prudit, zaznělo v ČT

27.05.2016 19:16

Jednu dobu se na sociálních sítích hodně diskutovalo o uprchlících. Teď přichází doba popisu neziskových organizací coby údajných parazitů. A kdybychom měli stíhat všechny tyto diskuse, museli bychom prý stíhat i prezidenta Zemana, říká analytik sociálních sítí Josef Šlerka. Upozornil následně na to, že sami kolem sebe utahujeme smyčku. A jsme ve válce.

Zeman nemůže nic rozhodovat, on může z Hradu jen spokojeně prudit, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Než se současný prezident Miloš Zeman měl stát v roce 1998 premiérem, prohlásil, že by si vázal stranické průkazky do kůže členů ODS. V pozici prezidenta se za tento výrok omluvil, Josef Šlerka to přesto připomněl. „Je otázka, jestli bychom neměli stíhat Miloše Zemana, když říká, že si bude vázat stranické průkazky do kůže členů ODS. Dokud nemá v ruce nůž, je to jen symbolické. My jsme hotovi strašně rychle odsuzovat,“ upozornil host hned na úvod.

Na sociálních sítích se dnes ukazuje, že téma migrace pomalu uvadá. Chytlavým tématem je teď podle analytika inkluze a černým koněm vzadu, na kterého host sází, jsou neziskové organizace údajně parazitující na státu. Témata se mění a u řady z nich se lidé chtějí prostě jen vyvztekat. Ale nenechme se zmást, na internetu – na sociálních sítích i v debatách pod články – lze vést i normální debaty. Pokud se posouvá k radikalizaci, odborník radí položit otázku a diskusi trochu zpomalit.

Za velký problém považuje skutečnost, že si v České republice příliš nedůvěřujeme a začínáme to přetavovat i do legislativního prostředí. Ukazuje se to na „cenzuře internetu“, kterou protlačilo ministerstvo financí v souvislosti s regulací hazardu. „On dopředu předpokládá, že když navštívím nějakou stránku, tak tam jdu proto, abych spáchal trestný čin. Vlastně dopředu předpokládá určitou presumpci viny. A to je strašně nebezpečné,“ varoval Šlerka. Podobná úvaha se skrývá i za prosazováním elektronické evidence tržeb.

Aby toho nebylo málo, podle hosta nesmíme zapomínat na to, že jsme v kybernetické válce s Ruskem. „V případě putinského Ruska my jsme v pozici válčícího státu. Potud je legitimním vojenským cílem i naše země v kybernetické válce, kde se nás protistrana snaží přesvědčit o svém pohledu,“ popsal situaci Šlerka.

Nakonec se znovu pustil do prezidenta Miloše Zemana. Ten se dnes v podstatě chová jako populista a slibuje kdekomu kdeco, aniž to může splnit. Poněkud se liší od politiků, kteří mají v rukou větší množství výkonné moci. Jiní populističtí politici mají šanci prosadit alespoň část svých slibů, byť ne zdaleka všechny. A v tom má prezident Zeman specifické postavení. „Zeman nemůže nic rozhodovat, on může z Hradu jen spokojeně prudit,“ zaznělo na závěr v ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…