Zeman není bin Ládin, prohlásil v ČT Tejc a nepřímo si rýpl do kolegy ze strany

27.11.2014 22:00

Předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) usedl do křesla pro hosta ve čtvrtečním Hyde parku České televize. Hovořil především o plánovaném zvýšení platů poslanců. Hned v prvním diváckém dotazu zazněla věta: Kdo vymyslel ten nestoudný kompromis navýšení platů o čtrnáct procent? Došlo i na hodnocení prezidenta Miloše Zemana. Jasně řekl, že to není žádný bin Ládin.

Zeman není bin Ládin, prohlásil v ČT Tejc a nepřímo si rýpl do kolegy ze strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc v předsálí zasedací místnosti hotelu Olšanka

Tejc v úvodu pořadu zdůraznil, že už nevede poslanecký klub, takže neví, kdo to vymyslel. Trval ale na tom, že je třeba nastavit nějaký mechanismus navyšování platů. „Podstatné je, jestli si poslanci navýšení platů zaslouží," podotkl Tejc s tím, že veřejnost má v tomto bodě poměrně jasno. „Zafixujme plat na platy soudců nebo na nepodnikatelskou sféru," poradil dál Tejc.

Kdo za to může?

Ať už si poslanci zvýší plat, o kolik chtějí, stejně z toho podle jeho názoru budou velké titulky v novinách. Před kamerami si také postěžoval, že se poslanecký plat poslední čtyři roky neměnil. V tuto chvíli by ale bylo asi nejlepší, kdyby se plat nezvyšoval a dál to dělal onen „automat". „Plat poslance má být důstojný a já jsem s ním spokojen," zaznělo také z jeho úst. Mnozí občané by podle jeho názoru ocenili, kdyby ve sněmovně pracovali zákonodárci zadarmo, ale nabízí se otázka, kdo by chtěl poslancem být a čí zájmy by následně hájil. Poukázal také na to, že platy řady ředitelů firem, a to i těch státních, jsou podstatně vyšší než platy poslanců.

Za současný neutěšený stav prý nese zodpovědnost opozice i koalice. „Všichni si vzpomeneme ještě na letní obstrukce, kde pauza za pauzou zdržovala jednání sněmovny. Rýpl si ale také do svého stranického kolegy Vítězslava Jandáka, který volal po navýšení platů poslanců. „Pokud bude chtít kolega Jandák vydělávat velké peníze, pravděpodobně zase bude točit seriály či filmy," poznamenal Tejc.

Vyjádřil se také k absencím poslanců ve sněmovně. „V tomto volebním období je má účast 94 %, takže mohu být spokojen," zdůraznil. Každý ale musí zvážit to, zda stihne být současně poslancem i zastupitelem města. Naproti tomu je podle něj zcela pochopitelné, že na jednání sněmovny schází někdo, kdo je na zahraniční cestě. Pochopení je třeba mít také pro úmrtí v rodině.

Miloš Zeman není bin Ládin

Došlo také na služební zákon. Dnes služební zákon nemáme a nejsou žádná pravidla, díky služebnímu zákonu tady nějaká pravidla budou. „Na druhou stranu musím říct, že mě nepotěšil ten ústupek, který jsme udělali panu Kalouskovi (TOP 09) a ODS," prohlásil host. Zákon mohl být podle jeho názoru tvrdší. Námitky prezidenta Zemana vůči tomuto zákonu předložené Ústavnímu soudu podle poslancova názoru nebudou mít tak velkou váhu.

Zákonodárce se také vyjadřoval k protestům proti Miloši Zemanovi. „Americkou ambasádu bych z tohoto nepodezříval," řekl. Pravdou je, že ani ČSSD neměla většinu času jednotný názor na Miloše Zemana. Sociální demokracie ale udělala dobře, když ho v přímé volbě podpořila, protože v opačném případě mohl být prezidentem Karel Schwarzenberg (TOP 09), což by prý voliči ČSSD neocenili.

Tejc prý byl překvapen, když slyšel sprostá slova z úst prezidenta přímo v rádiu. To správné nebylo, i on se ale připojil k těm politikům, kteří zdůraznili, že to, co je prezidentu Zemanovi vyčítáno, je u jiných politiků s úsměvem tolerováno.

Na výzvu moderátora se zákonodárce vyjádřil i ke slavné lánské schůzce, které se zúčastnil před rokem. Ani dnes na ní nevidí nic špatného, byť její načasování nebylo nejšťastnější. „Miloš Zeman není bin Ládin," zdůraznil. Dodal navíc, že nemění názory podle toho, jaká je mu přislíbená funkce. Narážel tím patrně na současného ministra vnitra Milana Chovance, který jako první z účastníků o setkání s prezidentem promluvil.

Sjezd ČSSD a zákon o referendu

Tejc hodlá kandidovat na jarním sjezdu ČSSD na post prvního místopředsedy strany. Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka by na tomto postu raději viděl Milana Chovance. Tejc k tomu podotýká, že ČSSD je demokratickou stranou, na posty může kandidovat každý člen strany a on je připraven ČSSD pomoci, pokud se stane druhým nejsilnějším mužem ČSSD. Sociální demokracii se prý podařila řada věcí, ale občas se mu zdá, že by měla mluvit důrazněji. Tejc podle vlastních slov v minulosti dokázal, že je schopen důrazně hovořit za ČSSD.

Předsedou strany by měl podle jeho názoru zůstat Sobotka, protože je premiérem a přepřahání by stranu poškodilo. Profitovali by na tom soupeři ČSSD, a to i ti koaliční.

Ve vysílání bylo zmíněno i téma koalice v Duchcově, koalice s extremistickou DSSS. Právě proto, že je ČSSD stranou, která ctí demokratické principy, neměla by vstupovat do koalice s radikály. V úplném závěru diváky také ubezpečil, že se pracuje na zákonu o referendu, který českou demokracii ještě posílí. Přípravu zákona má na starosti ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle Tejce jde v prvé řadě hlavně o to, aby byl zákon kvalitní, a jestliže takový opravdu bude, nehraje až tak zásadní roli, jak rychle bude přijat. Tejc by byl rád, kdyby se tak stalo do dvou let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…