Zeman neodvolá, jsme suverénní země! Hrad odpovídá na mezinárodní úder kvůli uprchlíkům

22.10.2015 13:04

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil ve čtvrtek Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků a prezidenta Miloše Zemana nařkl z xenofobních a islamofobních projevů. Hrad to ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka důrazně odmítá, považuje to za nemístné a konstatuje, že prezident rozhodně ze svých postojů neuhne.

Zeman neodvolá, jsme suverénní země! Hrad odpovídá na mezinárodní úder kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovořil k aktuálním tématům. Pak novinářům odpovídal na dotazy do vyčerpání otázek

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Na základě informací ČTK s odkazem na agenturu Reuters dnes Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků. Obul se také do české hlavy státu. Miloš Zeman se podle Husajna projevuje xenofobně a islamofobně a komisař nad tím vyjádřil znepokojení.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz taková obvinění ostře odmítl a ohradil se proti kritice, která podle jeho slov jde proti duchu svobody slova, kterou jsme v roce 1989 získali. Slovník útok na prezidenta Zemana dle Ovčáčka není první a je zřejmé, že se kvůli postoji Česka ve věci migrační krize na naši zemi stupňuje kampaň.

„Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova, svoboda názorů. Taková prohlášení jsou proti tomuto duchu. Slovník útok na prezidenta republiky není první – a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize,“ uvedl Ovčáček.

Prezident republiky, pokračuje mluvčí, dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu. „Na svých názorech trvá a nehodlá je pod tlakem ze zahraničí měnit. Česká republika dodržuje lidská práva, dodržuje zákony. Kaceřovat takovým způsobem suverénní zemi je proto zcela nemístné,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…