Zeman nepovažuje americký protiraketový deštník v ČR za efektivní

11.03.2014 14:35

Prezident Miloš Zeman považuje výstavbu součástí amerického protiraketového systému v České republice a Polsku za neefektivní. ČTK to dnes vzkázal prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Zeman nepovažuje americký protiraketový deštník v ČR za efektivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Prezident tak reagoval na pondělní slova amerického senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Johna McCaina, podle kterého by USA měly reagovat na ruskou invazi na Krym obnovením projektu.

„Pan prezident byl odpůrcem tohoto projektu, pokládal ho za neefektivní. A na tomto stanovisku se nic nezměnilo," řekl dnes ČTK Ovčáček.

Plán výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě byl intenzivně řešen českou a americkou diplomacií v době vlády administrativy prezidenta George Bushe mladšího. Nynější vláda prezidenta Baracka Obamy od něj ale v roce 2009 upustila.

Proti americkému radaru je i Zaorálek

„Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, abyste zklidnili ruského prezidenta Vladimira Putina," vyzval v pondělí arizonský senátor v pořadu americké zpravodajské televize Fox News.

Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ale situace na Krymu představuje „úplně jinou rovinu hrozby", než na kterou se měl zaměřovat dříve plánovaný radar v Česku. „Takový systém nic na současné situaci nezmění. Naše bezpečnost dnes navíc ohrožena není," sdělil v pondělí ČTK Zaorálek.

Systém protiraketové obrany, který před lety USA plánovaly zavést v Česku a v Polsku, měl podle tehdejších tvrzení sloužit obraně západní Evropy a hlavně USA před případným útokem mezikontinentální rakety z nepřátelských zemí, jako je pro Američany Írán. Rusko s jeho zřízením ostře nesouhlasilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…