Zeman obsáhle promluvil o Sobotkovi, Dienstbierovi i mrtvých vojácích. A prozradil více o rezignaci protokoláře Forejta

12.07.2014 9:19

Prezident Miloš Zeman poskytl Právu obsáhlý rozhovor. Zdůraznil v něm, že vojáci v Afghánistánu bojují za naši bezpečnost, a uvedl, že se shoduje s premiérem Sobotkou (ČSSD) na postupném navyšování rozpočtu pro obranu. Pochválil také Sobotkovu vládu za valorizaci důchodů či zavedení porodného i na druhé dítě.

Zeman obsáhle promluvil o Sobotkovi, Dienstbierovi i mrtvých vojácích. A prozradil více o rezignaci protokoláře Forejta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Česko zasáhla zpráva o zabití čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro sobotní Právo vyjádřil i ke smyslu zahraničních misí. „Není pochyb, že v Afghánistánu jsou hlavní základny teroristů. Naši vojáci mají za úkol bojovat proti tomu, aby se tyto základny rozrůstaly a aby připravovaly teroristické útoky například na ČR. Nechci používat patetický výraz, že v Afghánistánu bojujeme za svobodu. Svoboda je velmi zneužitelný pojem. Ale mohu s plnou jistotou říci, že v Afghánistánu naši vojáci bojují za naši bezpečnost,“ říká prezident.

Vláda udělala několik dobrých věcí

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo pochválil vládu premiéra Sobotky. Podle prezidenta je v pořádku, že začala valorizovat důchody nebo chce zavést porodné na druhé dítě. „Udělala také odvážný krok, když v rozporu s mediálním mainstreamem normalizovala vztahy s Čínou,“ chválí Zeman a upozornil na to, že by bylo dobré zlepšit vztahy s dalšími zeměmi například Střední Asie.

Druhá je připomínka je k valorizaci důchodů. „Osobně se domnívám, že není dobré zvyšovat důchody procenticky. Myslím, že by bylo daleko lepší valorizovat důchody každému stejnou částkou, což by zabránilo rozvírání nůžek ve výši starobních důchodů,“ vysvětlil své pochyby Miloš Zeman.

Mohlo by jít o pokračující propad sociální demokracie

Prezident Miloš Zeman se rovněž pozastavil nad tím, že sociální demokraté podle něj dostatečně nereflektují své výsledky v eurovolbách. A znovu pro Právo zopakoval, že Jiří Dienstbier měl kandidovat do EP, zvláště když ho podpořilo grémium ČSSD. „Již v lednu před jmenováním vlády jsem říkal jak veřejně, tak zejména panu premiérovi, že by bylo vhodnější, aby pan Dienstbier na základě těchto doporučení kandidoval do europarlamentu, protože nejsem přesvědčen – když to řeknu velmi jemně – o jeho schopnostech jakožto ministra, ale respektuji realitu," uvedl Zeman.

Zeman dále zdůraznil, že Dienstbierova popularita mohla přinést zisk právě v eurovolbách. „Zarazilo mě, že čtrnáctiprocentní výsledek ČSSD nikdo nereflektoval. Že pokles ze 7 na 4 evropské mandáty byl přejit jako něco naprosto bezvýznamného, třebaže to může signalizovat – a já bych si to nepřál – pokračující propad sociální demokracie,“ svěřil se Zeman.

Každý úředník se někdy naštve

Rozhovor v Právu se dotkl řady témat. Mezi jiným prezident Zeman potvrdil, že se v komunálních volbách rozhodl volit SPO. Vyjádřil se k nedávno probírané možnosti, že z Hradu odejde na svou žádost šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Právě jeho Miloš Zeman prý přesvědčil, aby zůstal. „Bývalý kancléř Jiří Weigl nedávno říkal, že Jindřich Forejt za jeho kancléřování, které trvalo asi deset let, podal demisi asi dvaašedesátkrát. Nevím, jestli je to pravda, a Jindra Forejt říká, že to číslo bylo podstatně nižší, ale každý úředník se občas naštve a podá demisi. A protože si ho vážím jako velmi schopného pracovníka, tak jsem jeho demisi odmítl přijmout. Samozřejmě vím, co za tím stálo, ale je to ryze osobní a soukromá věc, která nemá nic společného s mými poradci,“ zdůraznil Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…