Zeman očividně věděl, co říká. Obsáhlý rozbor tvrdých slov prezidenta z veřejnoprávních vln

04.01.2016 15:32

„Migrantskou invazi organizuje Muslimské bratrstvo,“ řekl v rozhovoru na Českém rozhlase Plus prezident Miloš Zeman. „Prohlášení to byla silná. Setkáváme se s nimi ale i od představitelů bezpečnostní komunity – evropské, mimoevropské i tuzemské. Střelba nezajištěnou zbraní to tedy není,“ domnívá se politolog Jan Kubáček, který pořad pro ParlamentniListy.cz ohodnotil.

Zeman očividně věděl, co říká. Obsáhlý rozbor tvrdých slov prezidenta z veřejnoprávních vln
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Po více než roce Český rozhlas odvysílal v pondělí 4. ledna 2016 živě rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem a navázal tak na Hovory z Lán. Ty proběhly sedmkrát v roce 2014 na stanici Radiožurnál. Poslední, dnes již legendární, se konaly 2. listopadu, kdy se prezident s použitím vulgárních výroků vyjadřoval k ruským punkerkám z Pussy Riot. Nejnovější rozhovor se odehrál na stanici mluveného slova Český rozhlas Plus. S moderátorem Michaelem Rozsypalem prezident rozebíral hlavně žhavá témata dnešních dní – uprchlickou krizi a válku v Sýrii a Iráku. Migrační vlnu, respektive dle jeho slov invazi podle něj organizuje Muslimské bratrstvo, které chce prý ovládnout celý svět. Tvrdí to na základě dvou informačních zdrojů – svých rozhovorů s korunním princem ze Spojených arabských emirátů a marockým ministrem zahraničí. Osmdesát procent migrantů jsou dle jeho názoru mladí muži bez rodin, kteří by raději měli bojovat proti Islámskému státu. „Mají tři volby. Přidat se ke Kurdům, nebo k iráckým jednotkám, nebo – a to je ta nejhorší varianta – k šíitským milicím,“ uvedl Miloš Zeman.

Kubáček: Prezident měl silná prohlášení. Opíral se o vyjádření zahraničních státníků

Jeho rozhovor ohodnotil pro ParlamentniListy.cz politolog Jan Kubáček. Jsou tvrzení prezidenta třeba o Muslimském bratrstvu opravdu podložená, nepálí trochu od boku? „Je pravda, že prohlášení to byla silná. Setkáváme se s nimi ale i od představitelů bezpečnostní komunity – evropské, mimoevropské i tuzemské. Střelba nezajištěnou zbraní to tedy není. Překvapilo mě, že Miloš Zeman zůstal u stejných prohlášení, ale už si je opíral o argumenty a vyjádření zahraničních státníků. V tomto ohledu už Miloš Zeman neriskoval,“ konstatoval Kubáček. „O té organizovanosti migrace se sice mluví dlouho. Novinkou je, že se toto téma odšpuntovalo a mluvčím se stal český prezident. Uvidíme, co to udělá. Zda se tyto argumenty stanou známější a budou více vzpomínány, nebo se naopak zase smetou s tím, že to řekl Miloš Zeman, čili automaticky zase špatně,“ je zvědav politolog. „Dává mi to informaci, že mnohé arabské země se rozhodly bojovat se svým, v uvozovkách, ‚vnitřním nepřítelem‘. A tím, že skupiny jsou roztříštěné, ale spojuje je nevole k vládnoucím královským dynastiím nebo vládám, se očividně tou symbolikou stává Muslimské bratrstvo. Dá se očekávat zvýšení zátahů proti radikální opozici v jednotlivých arabských zemích,“ konstatoval.

Politolog kritizuje uzavřenost debat. Na stůl by se měla dostat reálná data

Velkou diskuzi už ve vánočním poselství – a nyní to prezident opakoval – vzbudila jeho poznámka o osmdesáti procentech mladých mužů mezi migranty, přičemž jiné údaje mluví pouze o 58 procentech. „Statistiky jsou různé. Odlišná je zase statistika německých pohraničních sil a bezpečnostních sborů. Tam se mluví o 70 a 75 procentech. Všechny se ale shodují, že tou většinou jsou mladí muži,“ sdělil Kubáček. „Nemluvě o tom, že některé statistiky řeší i národnost migrantů. A uvádějí, co prezident také vzpomněl, že jsou v řadách migrantů nepochopitelně Kosované, Albánci, Srbové, Rumuni. Což jsou opravdu perličky, protože někteří jsou přímo občany zemí Evropské unie nebo jsou ze zemí, které mají přidružený vyjednávací statut. Je tam i spousta Eritrejců, Etiopanů, Somálců a dalších. Ve výsledku těch opravdu válečných uprchlíků ze Sýrie je tam významná menšina,“ vypozoroval. „Největší problém je ten, že se nevede otevřená debata o reálných datech. Pokud by k tomu tato slova vedla, bude to jenom dobře,“ domnívá se politolog. „Obávám se ale, že se zase povede boj o to, jaké jsou to zdroje, jestli jsou přípustné, či nikoli. Nejzásadnější problém pro českého člověka je, že se s ním nevede otevřená debata, otevřená hra. Neznalost vyvolává ještě větší strach,“ upozornil.

Spor prezidenta republiky s premiérem bude dál pokračovat

Rozhovor byl dle mínění Jana Kubáčka korektní, smířlivý, věcný. „Vnímám ho jako bilanci a stvrzení faktu, že Miloš Zeman na téma migrantů nerezignuje, bude ho držet dál. Téma si důkladně zdrojoval a dával si pozor, aby všechny tyto zdroje byly reprezentativní,“ povšiml si. Zajímavé pro něj bylo připomenutí toho, že rozpor mezi prezidentem a premiérem neutichl vánočními svátky, ale bude pokračovat volně do tohoto roku. „Zatím si drží věcný tón, uvidíme, co se objeví. Když totiž někdo bude chtít, může pochybení interpretovat ne nutně jako premiérská, ale půl na půl. Kdy odpovědnost nese jak premiér, tak ministr financí jako centrální garant správného nakládání s evropskými penězi a ministryně pro místní rozvoj jako přímo svrchovaná hlava jednotlivých evropských projektů a nakládání s eurofondy,“ konstatoval. „Můžu to vnímat jako zvednutý prst vůči premiérovi i Andreji Babišovi. Spíše to ale čtu mezi řádky jako signál, že s premiérem se dál spor povede,“ domníval se.

Kauza Peroutka – zbytečná přetahovaná se smutně satirickým rozměrem

Kubáčka překvapilo, že se v rozhovoru vůbec nemluvilo o tom, že rok 2016 bude v České republice rokem volebním. „Budou to volby důležité ze strategického hlediska, do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. To se zatím přešlo,“ upozornil. Podivil se také, že v zahraničněpolitické tematice se řešila jen migrace. „Vůbec nepadla otázka na Řecko. Tam se také bude centrálně debatovat k Schengenu, k aktivitě NATO. Uvidíme, co v dalších dnech. Ale dá se očekávat, že tento rok bude hodně zahraničněpolitický,“ objasnil politolog.

Jediným tématem, kde se podle něj prezident ocitl v defenzivě, byl tragikomický spor v kauze Ferdinanda Peroutky. „Je to zbytečná přetahovaná. Má smutně satirický rozměr. Začíná připomínat nekonečné rodinné seriály. Kdy ani jedna ze stran nehodlá spor ukončit. Prezident republiky není schopen k tomu nějakým věcným způsobem přijít a převzít osobní odpovědnost a téma ukončit nebo ho zarámovat. Bude to nekonečná přetahovaná, nekonečná válka. Tady jsem vnímal pozici prezidenta jako nejslabší. Vše ostatní si dokázal vyargumentovat a naopak posunout do další komunikační fáze,“ prozradil ParlamentnimListům.cz politolog Jan Kubáček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…