Zeman odevzdá Dukovi dvě budovy

14.07.2015 13:45

Církvi se vrátí dva objekty v areálu Pražského hradu. Memorandum o převedení Mockerových domů a Jiřského kláštera podepíše prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka ve čtvrtek. Novinářům to dnes oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jednání o navrácení nemovitostí církvi se táhla několik let. Podle Ovčáčka memorandum předpokládá uzavření smlouvy do konce ledna 2016. Církev se bude muset zavázat, že památky opraví, a vzdát se jakýchkoli dalších nároků na Pražském hradě.

Zeman odevzdá Dukovi dvě budovy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz

"Memorandum nastiňuje další postup při přípravě smlouvy pro předání dvou objektů katolické církvi za podmínky, že tyto objekty budou do pěti let opraveny a využívány k veřejným účelům a že se katolická církev vzdá jakýchkoliv dalších nároků v areálu Pražského hradu," shrnul Ovčáček obsah memoranda. Mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora ČTK sdělil, že kardinál Duka se k informaci vyjádří až ve čtvrtek.

Jednání mezi Hradem a církví se vedla již v době, kdy byl prezidentem Zemanův předchůdce Václav Klaus. Po poslední schůzce mezi Zemanem a Dukou, která se konala 18. června, Ovčáček řekl, že prezident a kardinál chtějí s respektem k dřívějším dohodám zakončit již delší dobu trvající jednání o majetkoprávním vyrovnání týkajícím se církevních budov na Pražském hradě.

Pražské arcibiskupství již dříve uvedlo, že za Václava Klause bylo předběžně dohodnuto, že by měla církev do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jde o Staré proboštství, Mladotův dům a budovu Nového proboštství, zvanou též Mockerovy domy. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, zůstanou státu.

V rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi požádalo několik církevních subjektů o navrácení nemovitostí v areálu Hradu. Je jich celkem deset, o sedm z nich požádala Metropolitní kapitula u sv. Víta, která požaduje šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. Kolegiátní kapitula Všech svatých požaduje Kostel Všech svatých, Náboženská matice baziliku a klášter sv. Jiří, o movité věci z kláštera a baziliky žádá farnost u katedrály sv. Víta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…