Zeman odletí do Normandie, bere s sebou veterány války

06.06.2014 6:09

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes odletí do Normandie, aby se zúčastnil oslav 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk, které vedlo k porážce nacistického Německa a ukončení druhé světové války. Do Francie s sebou poveze skupinu vojenských veteránů. Vzpomínkové akce se kromě něj zúčastní nejvyšší představitelé USA, Ruska, Británie, Francie, Německa, Slovenska, Itálie a desítky dalších zemí.

Zeman odletí do Normandie, bere s sebou veterány války
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Odlet prezidentského páru na normandské pláže bude mít slavnostní ráz. Na letišti ve Kbelích ho bude provázet vojenská hudba a špalíry historických praporů české a československé armády. Těsně před nástupem do letadla bude mít Zeman projev, uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Páteční vzpomínku zahájí dopoledne francouzský prezident François Hollande u pomníku ve městě Caen, kde se poprvé oficiálně uctí památka 20.000 civilistů, kteří za bitvy o Normandii přišli o život.

Hlavní ceremonie se uskuteční na pláži u obce Ouistreham, na níž jsou připraveny tribuny pro 9000 pozvaných hostů. Kromě zahraničních a místních politických a dalších představitelů se očekává na 1000 válečných veteránů, kterým je většinou více než 90 let; pro mnohé z nich to patrně bude poslední účast na kulatém výročí vylodění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…