Zeman odmítl, abychom po Německu žádali reparace

14.08.2017 7:07

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že účet za válku s Němci by se neměl otevírat. Odmítá tak, aby se Česko připojilo k Polsku s požadavkem na reparace. Píší to dnešní Lidové noviny.

Zeman odmítl, abychom po Německu žádali reparace
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

To, že bude Polsko chtít po německých sousedech rozsáhlé finanční reparace za zničení Varšavy, prohlásil v minulých dnech šéf polské vládnoucí strany PiS Jaroslaw Kaczynski. Ten ke svému kroku hledá nyní spojence. Jak to však vypadá, Česko plán Polska odmítá. 

„Je třeba si uvědomit, že tato záležitost není v česko-německých vztazích tématem. Zvláště po česko-německé deklaraci, jejíž výročí jsme si nedávno připomněli. Tuto deklaraci vysoce oceňuji,“ zmínil v této souvislosti prezident Miloš Zeman. 
 
Obdobný názor má i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), jenž poukazuje na česko-německou deklaraci z roku 1997. „Díky tomu máme tak dobré vztahy už řadu let. Minulost jsme přenechali historikům a řekli jsme si, že se budeme věnovat budoucnosti. To se nám bohatě vyplatilo a není důvod na tom nic měnit,“ zmínil Zaorálek. Otevírat otázku reparací pak nechce ani předseda STAN Petr Gazdík.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…