Zeman odmítl tvrzení Okamury o pracovním táboře pro Romy v Letech

04.08.2014 14:12

Prezident Miloš Zeman rovněž kritizuje vepřín, který je v Letech u Písku na místech, kde byl za války koncentrační tábor pro Romy. Prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka odmítl, že by se jednalo o pouhý pracovní tábor, jak tvrdí šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura.

Zeman odmítl tvrzení Okamury o pracovním táboře pro Romy v Letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Kdyby to byl pracovní tábor, tak by jeho vězni neskončili v Osvětimi,“ prohlásil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček podle serveru iDnes.cz.

Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že v táboře nebyl nikdo nikdy zabit. „Lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života,“ řekl Okamura a dodal, že „mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež“.

Srovnání je neúctou ke skutečným obětem holokaustu, míní Okamura

Šéf Úsvitu také odmítl srovnávání s holokaustem. „Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holokaustu, ať už Romů nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech. Samozřejmě platí, že jakékoli násilí na lidech odmítám a odsuzuji,“ doplnil své kontroverzní tvrzení lídr Úsvitu.

Server iDnes.cz připomíná, že romským táborem v Letech na Písecku prošlo 1308 Romů v letech 1940 až 1943. 327 lidí tam zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Po válce se vrátilo 600 romských vězňů a podle odhadů nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier by byl rád, aby oblast v Letech sloužila pouze pietě a ne zemědělské produkci.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…