Zeman odmítl udělit Řád Bílého lva generálu Clarkovi, protože nesplnil slib

12.03.2014 20:21

Miloš Zeman se odmítl podepsat pod udělení Řádu Bílého lva generálu Wesley Clarkovi. Důvodem bylo to, že jako velitel operace Spojenecká síla nechal bombardovat v Jugoslávii i civilní cíle. Ovšem ČR s uskutečněním zmíněné operace NATO souhlasila jen pod podmínkou, že civilní cíle se terčem bombardování nestanou. Zeman to uvedl ve vysílání ČT24.

Zeman odmítl udělit Řád Bílého lva generálu Clarkovi, protože nesplnil slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Česká vláda byla poslední, která s akcí souhlasila pod podmínkou, že budou bombardovány jen civilní cíle, ta bohužel splněna nebyla. Když generál Clark měl dostat Řád Bílého lva, odmítl jsem to jako tehdejší premiér podepsat, protože kvůli němu byly bombardovány i civilní cíle,“ uvedl Zeman.

V pasáži rozhovoru věnovaného Ukrajině Zeman uvedl, že v této zemi by především měly proběhnout svobodné volby pod dohledem OBSE. „Nyní je tam chaos, ze kterého může vzniknout demokratický režim i diktatura, i občanská válka,“ poznamenal prezident.

Do budoucna očekává další nárůst fundamentalismu a s ním spojené teroristické útoky. Právě v nutnosti čelit terorismu spatřuje Zeman smysl další existence NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…